Björn-Robin och jämthunden Nova på vildsvinsjakt

När det är vildsvinsjakt på småländska Sirkön är Robin Leandersson från halländska Skottorp och hans duktiga spetshundar alltid välkomna. Jaktjournalen följde med Robin och fick se hur björnmeriterade jämttiken Nova hanterade småländska vildsvin.

Robin Leandersson, Skottorp med sin jämthund Nova (Ackers Schacka).

För 25-årige Robin Leandersson från halländska Skottorp är jakten med de egna spetshundarna allt. Även om det står fyra hundar i rastgården är det ingen vågad gissning att 5-åriga jämthunden Nova, eller Ackers Schacka, har en alldeles speciell plats i Robins jägarhjärta. Det var nämligen Nova som gav Robin hans livs största jaktupplevelse i augusti 2014.

Ödmjuk björnsatsning

Robin upptäckte tidigt att hans storvuxna jämttik Nova hade goda anlag som älg- och vildsvinshund för sydsvenska förhållanden. Samtidigt följde Robin via media de framgångsrika björnjägarna i norra Sverige, och någonstans i de dramatiska skildringarna i jaktpressen såddes ett frö som inte gick att stoppa. Robins nyfikenhet tog överhand och ledde honom in på en lång resa, trots sitt minst sagt ogynnsamma geografiska läge i södra Halland. Första anhalten blev Junseles björnhägn, en resa om 115 mil enkel väg, där tre av Robins fyra hundar blivit godkända. Nödvändig erfarenhet för Robin och hans hundar men bara en del i pusslet för att få en fungerande björnhund.

Björnsuccé

I augusti 2014 var det dags för elddopet när Robin startade en tre veckor lång jaktturné med Adam Jansson, Äppelbo. Den 29 augusti hade man efter framgångar med andras hundar i Gävleborg flyttat sig till Jämtländska Flykälen. Väl framme släppte Robin sin jämttik Nova på fritt sök i augustivärmen. Efter en kvart kommer upptaget 800 meter bort, och efter att det stått i upptaget börjar djuret gå undan i gångstånd. Robin anar oråd och tar ensam upp jakten, endast iförd underställ, lågskor och bössa. Efter viss dramatik och på endast 10 meters avstånd i tät ungskog får Robin en lucka och skjuter tre snabba skott i den stadiga björnhanne som Nova hittat.

Robin stämmer av med en av passkyttarna var vildsvinet passerat.

Robin stämmer av med en av passkyttarna var vildsvinet passerat.

Mycket känslor

Robin berättar hur all satsad tid och alla drömmar plötsligt förverkligades när björnen gick omkull framför den egna hunden.
– Det var min lyckligaste dag, säger Robin.
– Det första telefonsamtalet gick till min farbror som varit en jaktlig mentor för mig. När jag fick höra hans röst blev jag så rörd att jag inte kunde prata. Min farbror trodde att det hänt en olycka, så till slut fick en kompis som anslutit ta över telefonen och förklara, berättar en leende Robin.
Väl hemma väntade en stor överraskningsfest, men tyvärr blev det inget björnkött i den halländska frysen, då Robins björn visade sig innehålla trikiner.

Vildsvinsjakt på Sirkön

Det var sensommarens äventyr. Nu är det i stället en dimmig novembermorgon när jaktlaget på småländska Sirkön, en cirka 800 ha stor ö i sjön Åsnen, samlas för vildsvinsjakt med spetshundar.
De vilda grisarna kom till ön för knappt 15 år sedan och de senaste åren har stammen varit god, även om en minskning kunnat skönjas innevarande säsong. Jaktledaren drar riktlinjerna för dagens jakt där vildsvin och räv är tillåtet vilt. Dock avstår man den älgkalv som finns kvar på tilldelningen, så hundförarna korsar fingrarna och hoppas att deras hundar inte ska hitta älg i dag.
Jaktlaget består av samtliga fastighetsägare på ön samt inbjudna hundförare och gäster. Förutom Robin kommer jaktkompisen Freddy Gunnarsson, Hishult, hans pappa Kalle samt ytterligare en hundförare att röra sig i området.

Höga förväntningar

Robin berättar före första släppet att det alltid brukar stå vildsvin i vassarna längs sjökanten.
– Jag har fått skottläge i denna såt vid samtliga jakter jag deltagit i, säger Robin.
Efter klartecken från jaktledaren släpper Robin Nova som direkt drar ut på sök. Det är tydligt att Nova vet var de vilda grisarna brukar hålla till, för plaskande vadar hon genom alla större vassområden för att nå torra öar och uddar där djuren tar sin daglega.
– En av Novas styrkor är att hon tar gamla slag, så har grisarna rört sig mellan vass och skog kommer hon att hitta dem, viskar Robin med ett ständigt öga på hundpejlen.

Inga sura miner hos hundförarna Robin Leandersson, Skottorp, Kalle Gunnarsson, Hishult och Freddy Gunnarsson, Hishult, trots en tom andra såt.

Inga sura miner hos hundförarna Robin Leandersson, Skottorp, Kalle Gunnarsson, Hishult och Freddy Gunnarsson, Hishult, trots en tom andra såt.

Bra start men segt för Nova

Medan Nova resultatlöst söker av vassdungar och tätningar framför Robin har hundförarna i norr bättre lycka. En lajka går på en grupp vildsvin och strax efter upptaget kommer en årsgris i pass för Pär Svensson, Växjö, som trots högt tempo fäller djuret med ett skott.
Hos Nova är det lugnt sånär som på ett rådjur som sprätter i väg framför nosen på den rutinerade tiken som inte gör någon ansats till att följa efter. Trots hårt kämpande hundar och ett par vildsvinsobservationer blir det ingen riktig jakt i såten.

Vändning med turkepsen

Andra drevet ger ingen griskontakt och jaktdeltagarna är förundrade över den magra vildsvinstillgången.
– Detta brukar vara årets säkraste jakt men jag har inte sett många tecken på gris i markerna, säger hundföraren Kalle Gunnarsson när drevet brutits.
Att det är ett jaktintresserat gäng som jagar på Sirkön är det ingen tvekan om. För trots att det bara är någon enstaka timme dagsljus kvar så vill man till varje pris jaga ytterligare en såt.
Efter en snabb utställning släpper en frustrerad Robin Nova för tredje gången. Han vill så gärna visa upp sin duktiga hund och, skrockfull eller inte, denna gång tar Robin inga risker utan den blå ”björnkepsen” åker på. Minsann dröjer det inte mer än ett par minuter innan Novas grova skall ekar i skogen.

På Sirkön finns det gott om vass och blötmyrar där vildsvinen letar upp torra fläckar för sin daglega.

På Sirkön finns det gott om vass och blötmyrar där vildsvinen letar upp torra fläckar för sin daglega.

Ovanligt upptag

– Där ser ni, man lurar inte en spetshund. Finns det gris inne så hittar hon dem, säger Robin medan steglängden ökar undan för undan.
Vildsvinet verkar oroligt i upptaget och de grova skallen är oregelbundna. Robin tycker att Novas skall indikerar större gris eller möjligen flera djur. För att ge fotografen möjlighet till bilder i skapligt ljus, gör Robin skäl för sitt rykte som långlöpare och sätter i väg längs en skogsväg mot ståndskallet. Spänningen är hög och luften nästan dallrar när den skällande Nova skymtas genom björksly 150 meter bort.

Dramatik i elfte timmen

Plötsligt kommer Freddy Gunnarssons femårige jämthund Sigge rakt mot ståndet för att minuten senare vända tillbaka med ett vildsvin framför sig. Medan Novas vildsvin bestämmer sig för att lämna planteringen och följa sjökanten norrut, drar Sigge mot skyttarna med den gris han hämtat från Novas upptag.
Plötsligt smäller det och en passkytt meddelar att han bommat Sigges gris. Ekipaget går rakt på Freddy som skjuter ett skott på den brokiga galten som direkt stannar i en gallrad björkplantering. Även pappa Kalles hund ansluter och den hårt träffade galten står nu helt stilla.

Uppretad galt

Freddy går in på ståndet men skymtar bara av och till hundarna och vildsvinets rygg i hög örnbräken och ris. Han har svårt att bedöma grisens storlek och går fram för att avfånga när galten gör ett utfall mot Sigge som också tvingar Freddy att kasta sig undan.
Galten, som sannolikt börjar komma i brunst, är ordentligt uppretad men gör ett misstag och flyttar sig mot ett par frösådda granar. Det ger Freddy en ny möjlighet och efter ett par snabba steg sträcker han med rak arm fram bössan och avslutar den farliga situationen.

Vildsvin_Robin_Nova_14

Freddy Gunnarsson, Hishult med en stor galt han efter stor dramatik kunde fälla på Sirkön.

 

Tur i oturen

Först när Freddy, som är flerfaldig svensk mästare i armbrytning, ska dra fram galten inser han att den är långt större än han trodde och att draghjälp behövs. När lugnet lägger sig visar det sig att Sigge har fått ett par rejäla blessyrer av galten. Freddy och Kalle hoppar i bilen och kör Sigge till djursjukhuset i Helsingborg, där man konstaterar att hunden haft änglavakt under arbetet med den skadade galten.

Novas maraton slutar med stolpe ut

Medan galten fällts har Nova, trots att hon legat ute på sök hela dagen, målmedvetet följt sin gris. Hennes stora svarta gris går lugnt i pass, men när skytten ska sätta en perfekt punkt för Novas insats hörs bara ett ljudligt klick från bössan! Vid repeteringen skenar vildsvinet och går utan stopp undan 4 km från upptagsplatsen. När mörkret börjar lägga sig ser Nova ut att släppa vildsvinet och komma tillbaka.

Trött men inte slagen

Robin tar bilen för att plocka upp sin tappra kämpe, men när de möts vrider hon bara på huvudet och fortsätter. Robin förstår vad som hänt och kommer med besked över jaktradion att Nova fortfarande har vildsvinet framför sig.
När mörkret till slut sätter stopp för jakten är det en trött jämthund som låter sig kopplas vid en vägövergång. Jägarna är överens om att Nova än en gång visat sin pålitlighet som vildsvinshund, och hade man bara haft ytterligare en timme dagsljus hade grisen legat på viltparaden. Sirkön har åter bjudit på en dag med glada jägare, fina marker och stor dramatik – kort sagt jakt när den är som bäst!

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼