Björn i Örbyhus

Allt talar för att en björn kommer att gå i ide utanför Örbyhus i Uppland. I tisdags såg Hans Ragnar Jansson en ung björn på väg till jobbet.

-Jag såg björnen på höger sida när jag var på väg in i s-kurvorna före Kurirstenen, berättar Hans Ragnar Jansson. Jansson såg djuret tidigt och trodde först att det var en älg.

Björnen stod alldeles vid vägen, den hade till och med ramarna på vägkanten.
– När jag kom närmare blev han rädd, vände och sprang tillbaka in i skogen, berättar han för Uppsala Nya Tidning.

Jansson är absolut säker på att det var en björn. Han är själv jägare och har sett det mesta i skogen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser