Björn härjar på Kruppa fäbodar

Orsa(JJ) Återigen besväras fäbodbrukarna på Kruppa fäbodbodar utanför Orsa av björn. – Nu är björnarna tillbaka på Vallen precis som förra året. Vi har blivit av med ett flertal får som björnarna tagit, berättar Olof Sjieldrup djurägaren som blivit drabbad.Igår så kom fåren inspringande på vallen och en av personalen hittade ett får som björnen slagit och där intill låg björnen. Det var bara ren tur att björnen inte anföll honom , utan valde att lämna fåret.Länstyrelsen och polisens björnjägare var på platsen igår med fem hundar men utan att hitta någon björn.- Nu måste vi låta våra lokala björnjägare få lov att skydda våra djur anser Olof Sjieldrup, de kan vara på plats inom fem minuter när man märker på djuren att rovdjuren är i närheten.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser