Bixi fixade björnen efter tre dagar

Gävle (JJ) Unga jämthundstiken Vindbackens Bixi, 2 år, har gått från klarhet till klarhet vid årets björnjakt. I helgen har hon skällt björn två gånger, men i går blev det äntligen utdelning.

Per-Johan Johansson lyckades fälla Bixis första björn till husse Andreas Sundells stora glädje.

Det är alltid något speciellt när unga jakthundar rivstartar. En sådan hund är Vindbackens Bixi, som gjort gedigna björnjobb i tre dagar innan det blev skjutet för henne.

– Jag har jagat på mina hemmamarker i Oppala utanför Gävle. I lördags skällde hon fyra timmar med min andra jämte, Hänsjöns Keiko, men vi kom aldrig åt att skjuta och till slut bröt hundarna då det blev för varmt. På söndag jagade vi i samma område och hittade samma björn igen och då skällde Bixie och Keiko i 3-4 timmar, men mest på grannmarken, berättar ägaren Andreas Sundell, Gävle.

Efter dessa jakter har Bixi och Keiko fått vila för att inte gå för hårt i värmen. I går morse var Andreas ute igen med tre passkyttar, han bandade i motvind med Bixi och hade nästan gett upp när de hittade en björnriven stubbe.
– När jag hittade stubben och såg några jordgetingar surra runt förstod jag att det inte kunde vara så gammalt. Jag gick runt lite och då kände Bixi björnvittring och började dra kraftigt, så jag släppte och ganska snabbt blev det upptag och ståndskall.

Andreas försöka komma in på ståndet efter 40 minuter, men i den täta slyn fick han ingen skottchans och björnen började gå undan, samtidigt som Bixi skällde gångstånd.

– I går morse var det bara tre björnar kvar här i Gävleborg och jag var hela tiden tvungen att ringa och kolla att det fanns kvar björn på tilldelningen, samtidigt som jag smög in på ståndet. Det var lite krångligt när det dessutom var dålig mobiltäckning.

Efter en stund gick gångståndet rakt i pass hos Andreas granne, Per-Johan Johansson, som fick björnen på 45 meter.

– Per-Johan gjorde inget misstag och sköt ett bra skott, sedan försökte björnen komma åt hunden  men Per-Johan kunde snabbt avfånga den. Den mörk och fin hane på 156 kg. Det var jäkligt kul att det lyckades till slut när hon skällt så mycket de senaste dagarna, dessutom var hon själv på björnen så det här kan bli riktigt bra i framtiden, hon är ju bara två år, avslutar Andreas.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser