Biten av björnjakt

Daniel Birgersson, Alfta, blev tidigt intresserad av björnar och har under de senaste åren satsat stenhårt på björnjakt med sin björnhund Putte, en korsning mellan finsk stövare och jämthund.
När Daniel Birgersson, Alfta, var tolv år blev en nära släkting jagad av en björn. Släktingen klarade sig, men Daniel blev bildligt talat björnbiten. Hans intresse för björnar och björnjakt har vuxit sig starkare för varje år och de senaste åren har Daniel skjutit tio björnar.

Daniels björnjaktskarriär började år 2000 när han följde med på en jakt. Sedan dröjde det fram till 2008 in­nan han själv skaffade en jämthund. Jämten förföljde björn utan att skälla och den hundens karriär blev kort i Daniels ägo.
2008 letade Daniel på internetsidan Blocket efter en lämplig hund. En annons från Urban Backlund i Norsjö lockade och Daniel chansade på en valp efter en korsning mellan en finnstövarhanne och en jämt­hundstik. Målet var att skaffa en hund som både skällde björn och drev räv. Hannen var finsk mästare på räv, men både stövaren och jämten skällde björn.

Tidig träning för valpen
När valpen, som fick namnet Putte, var sex månader spårade Daniel fram till skjutna björnar och upptäckte att Putte var klart intresserad av jobbet.
Senare under hösten var Daniel med sin valp vid ett rävgryt när hunden plötsligt höjde nosen och drog i väg. Efter en stund passerade en björn med Putte efter i gång­stånd.
Daniel sa inget om björnen till sin kompis men ropade att han skulle se upp.
– Efter en stund ropade kompisen att en stor jävla björn passerade nyss, berättar Daniel.
Putte visade tidigt naturligt björnintres­se och skäller fortfarande på permobilbjörn men har inte lyckats bli godkänd på björntest i Junsele.

Daniel Birgersson köpte Putte på annons på Blocket från Norsjö. Första björnen sköts när Putte var två och efter fem år har Putte skällt 21 björnar som hamnat framför olika bössmynning­ar. Daniel har själv fällt 10 av dessa.

 

Första björnen
Första björnen sköts för Putte när han var två år. Daniel fick tips om en björn som pas­serat en väg och släppte en plottik och Putte på spåret.
Upptaget kom efter en halvtimme och björnen buktade som en hare när den efter en stund kom in bland ett par rådjur.
Putte bytte och började driva rådjur vilket upptäcktes av en passare efter ett par minuter. Daniel lyckade koppla och släppte på björnspåret igen. Efter 300 meter kom ett nytt upptag som resulterade i ett stånd­skall.
På väg fram till ståndskallet vindstötte Daniel björnen som gick i pass och blev skju­ten. Puttes första björn var en hanne som vägde 150 kilo.

Förargligt klick!
Puttes och Daniels andra chans på björn kom en vecka senare när Putte skällde stånd­­skall. Daniel och en kompis smög fram och Daniel upptäckte björnen på tio meters avstånd.
Daniel kornade och bössan levererade ett tyckligt KLICK!
Kompisen sköt och det resulterade i en rekordbjörn som vägde 260 kilo. Den största som då fällts i Gävleborg.
Daniel sålde halvautomaten, testade först en Blaser R93 men bestämde sig till slut för en Sauer 303. Till kommande säsong har Daniel dock tänkt ge Blaser en ny chans och en R8 är inköpt.

Efter ett rejält ståndskall av Putte fick Daniel fritt skottfält och kunde skjuta björnen på tio meters avstånd. Daniel jagade tillsammans med Niklas Pettersson och björnen vägde 260 kilo.

Tränar skytte regelbundet
Daniel och hans jaktkompisar tränar regelbundet skytte för att klara de många gånger besvärliga och snabba skytte som krävs under björnjakt där situationerna kan dyka upp blixtsnabbt och ofta på relativt korta avstånd.
– Vi skjuter på 3D-figurer som Fredrik Myhr tagit fram. Vi har byggt om en älgbana och Fredriks figurer fungerar perfekt både när vi tränar sidoskott och anfall rakt mot skytten.

Daniels första björn
Daniel har under åren med Putte skjutit tio björnar och Putte har varit med om 21 björnar. Det dröjde dock ett tag innan Daniel fick skjuta sin första björn men när Putte gick i gångstånd med en björn stod Daniel på ett bra pass när björnen stannade och jakten övergick i ett ståndskall.
Daniel smög fram och fick syn på björnen på 15 meters avstånd i en gles granskog.
Första skottet tog i bogen vilket resulterade i att björnen gick till anfall. Daniels andra skott satte stopp för björnen på tre meters avstånd.

Skador och framgångar i norr
Förra året blev Putte skadad i ett slagsmål med en räv. Putte fick rävskabb och en infekterad svans. Penicillin och 14 dagars vila blev allt annat än en drömstart på höstens björnjakter.
Nästa jakt slutade med att Putte plötsligt tystnade och när Daniel kom fram visade det sig att hunden kört in en kvist i bogen vilket resulterade i ytterligare en veckas vila.  När Putte tillfrisknat blev det åter tillfälle till björnjakt i Norrbotten.

Två björnar och en klick!
På plats hos jaktkompisen Niklas Pettersson, Sikfors, släpptes Putte och en ung lai­katik på ett spår efter ett tips från ett grann­jaktlag. Efter tre kilometer blev det upptag och när Daniel och hans sambo Johanna Jonsson smög fram hörde de björnen morra i den täta vegetationen. På tio metes avstånd fick Daniel rent skottfält och kunde fälla en björnhanne som vägde 260 kilo.
Dagen efter blev det återigen upptag och björnen gjorde en stor bukt innan den passerade på 15 meter och Niklas kunde skjuta ett skott som tog lite långt bak.
Daniel gick fram för att skjuta ett fångskott när studsaren klickade!
Daniel fick springa undan björnen som kom efter honom och Niklas kunde till sist avfånga björnen.
– Det visade sig att jag hade slut på skott i magasinet. Jag hade glömt fylla på magasinet sedan björnskyttet dagen innan, berättar Daniel.

Björnhunden Putte får allt det beröm han är värd efter en lyckad björnjakt tillsammans med Daniel.

 

Lugn och klok björnhund
Daniel beskriver sin björnhund som både lugn och klok. Putte är inte spårnoga utan går helst i vind. Den gången han blev skadad med en kvist i bogen tog han upp sin björn efter en och en halv mil på ett tolv timmar gammalt spår.
– De flesta björnarna står i upptaget och de flesta av de 21 björnar som skjutits för Putte har skjutits på ståndskall, berättar Daniel.
Av någon oförklarlig anledning skäller Putte inte på honor med ungar mer än 15 minuter innan han bryter.
– Jag har ingen som helst förklaring till varför han struntar i honor med ungar, säger Daniel, men det sparar tid under jakten.

Tuffa jakter
När Daniel jagar björn följer ofta sambon Johanna med. Hon jagar inte själv men har varit med när Daniel skjutit fem björnar.
– Jag är inte rädd, säger Johanna. Är Daniel lugn, då är jag lugn.
Björnjakt kan däremot vara farligt för hundarna. Daniel berättar att han vid ett tillfälle tyckte att Putte uppträdde konstigt när han slutade skälla och kom tillbaka i spåret mer än 600 meter. På kvällen när han vittjade hundkameran visade det sig att Putte blivit rejält attackerad av en ilsken björn och tvingats ta till flykten. När björnen tröttnat på förföljandet upptog Putte skallet igen. Den björnen blev dock inte skjuten.

Vill jaga mer!
Hemma i lägenheten hos Daniel och Johanna i Alfta pryds väggarna med björnskinn, på golven rör sig björnhunden Putte tillsammans med två blue tic coonhoundar och i luften surrar ständigt samtal om björn och björnjakt. Den äldre blue ticen har Daniel importerat som treåring från Steve Phipps i Oregon, USA. Femmånadersvalpen har han köpt i Sverige.
– Jag ser fram emot höstens björnjakter och hoppas med tanke på den kraftiga björnstammen att vi snart får jakttid så att vi kan jaga hela oktober, säger Daniel med ett förhoppningsfullt leende.

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser