Bissjöskogens Sixten

Jämthunden Bissjöskogens Sixten vann förra våren Lyckseleutställningen i konkurrens med 300 hundar. Sedan kvalade han in till Älghund-SM som han vann på fina 89,5 poäng. Ett bra år summerar husse, Antti Kokko, Lövånger, om jämthunden Sixtens framgångsrika jakt- och tävlingssäsong.

Sixten har gjort en kometkarriär med fem raka jaktprovsettor.

– Jag gillar att vara i god tid, säger Antti när vi gör upp om att träffas. Av den anledningen har Antti gott om tid att berätta Sixtens historia.
Dagens uppgift är att jaga älg på Tallträsks marker där Antti är hundförare. Kvar på tilldelningen finns kalv. Jaktmarken är på 3 300 hektar och jaktlaget består av 13 jägare med en tilldelning på sju vuxna och fri kalvjakt.
– Jag skjuter mest kalv för mina hundar, berättar Antti. Vanligtvis fälls ett 20-tal älgar för hundarna. Det är inte jag som skjuter alla djur, men oftast är det cirka 70 procent kalv som faller. Det är troligtvis bara i jakttidningarna som det fälls riktigt stora tjurar varje jakt, säger Antti och skrattar.

Mycket älgjakt

Antti pluggade i början av 2000-talet jakt på Burträsk Naturbruksgymnasium och har varit jaktintresserad så länge han kan minnas. Som barn var årets höjdpunkt när han fick följa med sin pappa till Salla i Finland och jaga under tio dagar. De första åren jagade man fågel med finnspets. När älgstammen började växa ville byborna att Antti och hans far skulle delta i älgjakten. Numera jagar Antti en vecka på marker utanför Salla som ligger vid ryska gränsen.
– Byn har 20 000 hektar och sedan jagar vi på statens marker, totalt har vi cirka 200 000 hektar älgmarker med en tilldelning på 40 vuxna djur och 30 kalvar, berättar Antti. Markerna är av ödemarkskaraktär och jägarna är uppdelade i jaktlag om tio jägare och en hundförare. Totalt deltar ett 90-tal jägare i jakten.

En älgtjur spanar på oss. Endast kalvar är lovliga.

En älgtjur spanar på oss. Endast kalvar är lovliga.

Första älghunden

Ett år lånade Antti jämthunden Ullisjaurlandets Rajjo av sin chef och granne Thomas Bodén och reste till Finland på älgjakt.
– Rajjo var en jävligt bra jakthund och det var han som lärde mig att jaga älg med ståndhund, berättar Antti.
2006 köpte Antti en jämtvalp från Lycksele som jagade redan vid nio månaders ålder. Tyvärr föll den offer för en bil. Året därpå föll valet på Viggo, en jämtvalp som han införskaffade från Nils Andersson, Hökmark.
Nils Andersson är numera känd i älghundskretsar efter att hans jämthund Tor representerade Västerbotten i Älghund-SM 2011 och var Månadens hund i Jaktjournalen året efter.

Bissjöns Sixten

Antti ville ha en valp efter Rajjo och när parningen blev med Tuva, en syster till Viggo, som ägs av kompisen Per Bodén, passade han på.
– Tuva var dubbelchampion och har ett suveränt temperament och är en mycket duktig jakthund, berättar Antti.
Eftersom Antti hade Viggo som var injagad och klar kunde han ta det lugnt med sin valp.
– Jag var ute i skogen med Sixten varje dag så att han skulle bli skogsvan, säger Antti. Sixten skällde en vuxen älg första hösten, men då var det bara kalv kvar på tilldelningen.
När Sixten var ett och ett halvt år hösten 2013 var han het och omogen. Älgar som sprang kunde Sixten följa efter hur länge som helst. I september sköts det en skenälg som gick i pass. I oktober kunde Antti skjuta en kalv på ett korrekt ståndskall.
Den älgkalven innebar tydligen en vändpunkt för Sixten som efter det fortsatt att jobba och skälla ståndskall på samma sätt.

Stort sök

När ljuset infunnit sig smyger vi ut ur bilen och går i kanten av en liten skogstjärn där Antti släpper Sixten efter att ha kontrollerat att pejlarna, en Garmin och en Tracker, fungerar.
Sixten försvinner som ett grått streck i det frostvita myrgräset och gör en uppvärmningsrunda innan han försvinner på en rejäl söktur.
Vi hinner knappt välja riktning innan vi urskiljer de första skallen mellan en dundrande skogsmaskin och en tom skramlande timmerbil på skogsbilvägen.
– Han skäller, säger Antti övertygad efter en stunds lyssnande.
Ståndskallet är ett par kilometer bort och vi beslutar direkt att ta oss närmare.

sixten06

Antti Kokko, Lövånger, med sin jakt- och jaktprovsstjärna Bissjöskogens Sixten som förra året segrade på Älghund-SM.

 

Ståndskall nära Tallån

När vi närmat oss börjar Antti få klart för sig hur terrängen ser ut där Sixten står och skäller. Trots att det varit kallt på natten går det ganska bra att smyga men Antti vill trots det ta sig fram till Tallån och smyga i skydd av forsens brus.
Taktiken verkar fungera och vi kommer till sist fram till en gallrad contortaskog. Antti ålar sig meter för meter fram för att se vad Sixten skäller på och sedan om möjligt få en skottchans.
Efter cirka 20 minuter kommer en klatschig smäll från 308:an. Efter en stund hörs enstaka skall och när jag kommer fram är Antti framme vid älgkalven och skjuter ett fångskott.

Sixten skäller björn

I augusti 2013 var Antti och Sixten i Hammerdal på björnjakt. Antti visste att Sixten var intresserad av björn och beslöt att pröva. Det fanns mycket björnspillning och tecken på björn i skogen. Antti började med sin jämthund Viggo som dock inte kunde hitta något färskt spår eller björn.
Vid tiotiden på förmiddagen gick Antti ut med Sixten som direkt stack i väg efter ett spår. Efter ett par kilometer fick Antti se sin hund på andra sidan en myr där han spårade som en stövare.
Plötsligt blev det ett påstick i kanten av ett blåbärshygge som övergick i ett gångstånd.
Gångståndet övergick i ett ståndskall och det visade sig att björnen gått upp i ett träd. Först trodde Antti att det var en tjädertupp, men när han hörde ett morrande i trädtoppshöjd förstod han att det var en björn.
– Det var skitspännande, berättar Antti. När han hade 20 meter kvar till trädet kom Sixten på besök och då var björnen på väg att smita.
– Sixten återvände, björnen klättrade upp i trädet och jag sköt, säger Antti.
När Sixten var två och ett halvt år hade han alltså en älgkalv och en björn på sitt samvete.

Blixtsnabb jaktprovskarriär

Sixten gjorde en kometkarriär när han tog sitt jaktchampionat. Första jaktprovet startade han den 18 oktober 2013 och då slutade domaren att summera vid 85 poäng. Samma månad startade Antti sin hund den 25:e och 31:a vilket resulterade i 92,5 poäng och 79 poäng. Eftersom spårprovet hade klarats av den 16 oktober blev Sixten jaktprovschampion på två veckor.
Sixtens andra jaktprov på 92,5 poäng innebar att han blev uttagen till SM-kval hösten 2014.
SM-kvalet tog Sixten hem på fina 90,5 poäng i Vindeln. Slutligen blev Sixten SM-vinnare i sin femte raka jaktprovsstart med 89,5 poäng.
Med fem jaktprovsstarter med fem ettor och väldigt högt snitt har Sixten visat att han hör hemma i landets jämthundselit.

Mycket löpträning

Antti är gift och har två barn samt ett tredje på väg och tvingas därför vara effektiv när han ska träna sina hundar.
– Löpträning är tidseffektivt både för husse och hundar, säger Antti och berättar att även frun tar med sig hundarna när hon är ute och springer.
– För att lyckas på jakt måste både hund och husse vara vältränade, säger Antti, som tillsammans med sin hustru Anna ser till att hundarna får springa fem sex mil varje vecka.
Under augusti till oktober är det enbart jakt, sedan börjar löpträningen.
– Det är inte bra om hundarna får stå stilla under våren. Med lågintensiv träning får man friska hundar och risken för skador minskar rejält, anser Antti.

Antti får hjälp av ett par elever på naturbruksgymnasiet att dra fram kalven till vägen. Resten av resan till slakteriet fortsätter på Rav 4:ans biltak!

Antti får hjälp av ett par elever på naturbruksgymnasiet att dra fram kalven till vägen. Resten av resan till slakteriet fortsätter på Rav 4:ans biltak!

Annorlunda älgdragare

Jaktdagen i Tallträsk avslutas med att Antti får telefonkontakt med sin gamle lärare Torbjörn Lövbom på Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Torbjörn är på älgjakt med elever på en mark intill och lovar att komma med draghjälp. Med en pulka och två starka elever drar Antti fram kalven som han sedan surrar på taket till sin personbil. Sista biten till slakteriet åker husse och hund i den vita bilen som sakta färgas röd av älgblod. I baksätet sitter mästaren Sixten med högt huvud.

Sixtens tre bästa egenskaper:

1. Otroligt jämn, levererar hela tiden på samma sätt.
2. Lättränad, väger 24 kilo.
3. Bra skall och intensitet, lätt att smyga på.

 

SE J(LÖ)CH Bissjöskogens Sixten SE33863/2011
Efter: SE J(LÖ)CH Ullisjaurlandets Rajjo S20670/2004
Undan: SE J(LÖ)CH SE UCH Tuva S42762/2007

 

Jaktprov

2013-10-18
Västerbotten, Gert Lindmark, 85, p 1:a

2013-10-25
Västerbotten, Ingemar Hägglund, 92,5 p, 1:a

2013-10-31
Västerbotten, Karl-Eric Karlsson, 79 p 1:a

2014-08-23
Västerbotten, Peder Wahlberg, 90,5, 1:a

2014-09-26
Gävleborg, Arne Carlsson, 89,5, 1:a

 

 

Älgspårprov

2013-10-16
Västerbotten, Jan Eriksson, 42, Gk

 

Utställning

2012-05-26
Bredsele Park, Olle B Häggkvist, Junklass: Very good

2012-08-04
Överkalix, Kjell Öybacken, Unghundskl: Good

2014-05-31
Lycksele, Ted Karlsson, Jaktklass: Excellent, KK1, CK, BIR, CERT, BIS

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼