Birgerssons Putte bakom två björnar

Älvsbyn (JJ) Både i går och nu för en stund sedan har det fällts björn för Daniel Birgerssons blandhund Putte.

Daniel Birgersson, Alfta, är just nu uppe i Norrbotten med sin blandras finnstövare/jämthund Putte för att jaga björn. Tillsammans med kompisen Nicklas Pettersson, Skifors, har man nu fällt två björnar på två dagar.

I går blev duon inringda av ett jaglag utanför Sikfors som sett en björn gå över en väg. När det ljusnade åkte Daniel och Nicklas till platsen och släppte Putte på spåren.

– När Putte markerade spåret släppte vi även Nicklas unga laikatik Vilda som fick vara med på sin livs första björnjakt, berättar Daniel.

Efter cirka 3 km spårning blev det upptag och ståndskall.

– Niclas ställde sig på pass och jag och min sambo Johanna smög in på ståndskallet. När vi var 60 meter ifrån hörde vi hur björnen morrade åt hundarna. Men björnen stod still och hundarna jobbade så bra att vi kunde avancera in och när jag väl fick syn på björnen bland enbuskar och meterhöga granar kunde jag avsluta med ett skott från 10 meter, berättar Daniel.

Björnen var en hane på hela 260 kg.

Gårdagens björn sköts utanför Sikfors i Norrbotten. Daniel Birgersson, kunde fälla den stora björnhanen på nära håll. Här tillsammans med kompisen Nicklas Pettersson, Sifors. Samt hundarna Putte och Vilda.

Nu på morgonen har ännu en björn skjutits för Putte. Den här gången på Vitberget, som ligger mellan Älvsbyn och Jokkmokk.

– Vi var även här för två dagar sedan och jagade på en björn utan att lyckas. Och nu tänkte vi göra ett nytt försök, och det lyckades bra, berättar Daniel.

Den här gången var den Nicklas som fick chansen att avsluta på gångstånd efter Putte, 5 år. En björnhona som ännu inte är vägd, men uppskattningsvis ligger vikten på cirka 120-130 kg.

Björn nummer två fälldes av Nicklas Pettersson (mitten), t v Daniel Birgersson och Putte och t h jaktkompisen Krister Lundgren.

Daniel har haft otur med skador på Putte under hösten. Först fick han rävskabb som var tvungen att behandlas och sedan när han piggnat till sprang han in en kvist i bogen som gjorde honom trebent.

– Nu är Putte i fin form och vi hoppas på en bra avslutning av jakten, hälsar Daniel.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser