Annons
Bild av Brängenvargar - nu har tio får dödats - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan vargattack
En vargattack har kostat tio får livet i ett område som betraktats som revir för Brängenvargarna. Här är fångade på bild av länsstyrelsen i Jönköpings län.
Bild av Brängenvargar - nu har tio får dödats

Tio får har dödats i en vargattack inom det område som efter vinterns spårningar betraktades som Brängenreviret.

Djurägaren upptäckte attacken på torsdagen i trakterna av Kölingared i Ulricehamns kommun. Det var fyra döda får och sex får med så svåra skador att de fick avlivas.

– Hagen ligger inom det område som vi fjol betraktade som Brängenreviret. Vi vet inte om det fortfarande är så – det kommer vi att försöka undersöka under kommande inventering, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Nu tar man DNA-prover på fåren för att säkerställa vilka vargar som dödat fåren. Sten Johansson, besiktningsman på länsstyrelsen i Jönköpings län, är på plats för att bygga en akutfålla för de får som överlevde attacken.

Han ska också spåra med sin specialtränade hund, en bayersk viltspårhund, och försöka hitta färsk spillning efter varg runt hagen.

– Hagen har tvåtrådigt elstängsel. Jag tror att vargen eller vargarna krupit in, säger Sten Johansson till Jaktjournalen.

Vargar från Tiveden

Brängenreviret delas mellan Jönköpings län och Västra Götalands län. Föräldradjuren är helsyskon från Tivedenreviret, som svenska staten skapade när två vargar kördes med bil från Norrbotten till Tiveden i Örebro län vårvintern 2013.

De första Brängenvargarna konstaterades revirmarkera i trakterna mellan Mullsjö och Ulricehamn i december 2020. Våren 2021 föddes den första kullen valpar.

Trots att föräldraparet är helsyskon betraktas deras avkommor som ytterst viktiga – eftersom deras gener skiljer sig helt från skandinaviska vargar.

– Sju vargar i reviret har fångats på bild på en åtelkamera. Vi vet inte om föräldradjuren bara har årsvalpar med sig, eller om det finns fjolårsvalpar också. Vi har en expertgrupp av forskare och personal vid Viltskadecenter som analyserar bilderna, säger Nelly Grönberg.

En varg från Brängenreviret, en fjolårsvalp, har tidigare i höst konstaterats ligga bakom en attack mot får. Men det var utanför reviret.

Sammanlagt tio får är döda efter en vargattack i Kölingared.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!