Bewegungsjakt på Kobergs gods

I fyra år har Kobergs gods arrangerat bewegungsjakt för ett 50-tal jägare. Jaktformen är tysk och syftar till att hela jaktårets avskjutning görs på en dag i de såter som jagas. Vid en jakt av den här kalibern med många jägare och viltrika marker krävs en effektiv organisation, allt från utsättare till eftersökspatruller och slaktare. Det har man på Koberg som lockar jägare från hela Skandinavien.

Som sig bör hedras fällt vilt med en ordentlig viltparad.

Den 16 november har blivit synonymt med bewegungsjakt på Kobergs gods, två mil söder om Trollhättan. Brunstuppehållet för dovhjorten har just upphört och jakten kan starta.

Det är fortfarande mörkt när bil efter bil svänger in på parkeringen till Kobergs Golfklubb, brasor brinner välkomnande och inne i golfrestaurangen väntar kaffe och nygräddade kanelbullar.

Niclas Silfverschiöld går runt och pratar med jägarna, många är återkommande gäster och för de flesta är detta årets stora höjdpunkt. Vid sin sida har han jaktens viktigaste person, viltmästaren Anders Friberg, som är något av en ”dirigent” som genom åren utvecklat jakten till något jägarna pratar om med respekt.

 

Viltmästare Anders Friberg Håller en engagerad genomgång.

Viltmästare Anders Friberg Håller en engagerad genomgång.

Stor organisation

– Vi försöker hela tiden utveckla arrangemanget utifrån de erfarenheter vi skaffar oss år från år. Just nu är vilthanteringen begränsningen i hur många jägare vi kan ta emot, berättar Anders Friberg.

I månader har han arbetat med att få alla detaljer på plats. Organisationen är stor, som exempel kan nämnas nära 20 hundförare, 13 eftersöksjägare, två veterinärer, ett tiotal utsättare, 15 personer som sköter transport av fällt vilt till slakteri och så vidare…

När alla jägare registrerat sig och fått sina kartor med passen angivna är det dags för samling. Silfverschiöld tar av kepsen och hälsar alla varmt välkomna.

Han understryker också vikten av säkerheten under jakten och uppmanar deltagarna att följa anvisningarna som alla fått tidigare och handla i jaktvärdens andra.

Som brukligt vid större jakter på Koberg avslutar han med:

– Till häst!

Utsättare

Men innan transporten ut till det första av två jaktområden ska göras håller Anders Friberg en genomgång. Den är väl förberedd och tar max 10 minuter. Även han understryker säkerheten, men också vikten av att ta skott i rätt ögonblick och att om det påskjutna djuret inte faller inom synhåll får man inte fortsätta skjuta på nästa djur.

När genomgången är gjord startar den effektiva organisationen. Ett tiotal utsättare tar hand om fyra, fem jägare var som de i tur och ordning placerar på rätt pass.

Jaktjournalen följer Normas säljare och tidigare OS-skytten Kenneth Skoglund. Vi blir utkörda med ett par andra jägare av Anders Friberg som berättar att han enbart har positiva erfarenheter av deras bewegungsjakt.

– Tanken är att viltet ska ha mycket lugn och ro. Kronhjort och vildsvin mår inte bra av att bli jagade på hela hösten, ur förvaltningssynvinkel är en ordentlig jakt per jaktår bättre. Då blir inte heller våra större handjur utstötta ur markerna.

Kenneth Skoglund gjorde inget misstag när dovviltet kom i pass. Passgrannen Lars Johansson kunde följa händelseförloppet från sitt pass.

Kenneth Skoglund gjorde inget misstag när dovviltet kom i pass. Passgrannen Lars Johansson kunde följa händelseförloppet från sitt pass.

Pass 219

På listan för lovligt vilt finns allt klövvilt som förekommer i Sverige, utom rådjur som undantagits. Älgkalv, kron- och dovvilt, vildsvin upp till 70 kg levande vikt, därutöver galt och mufflonbagge enligt separat prislista.

Kenneth är lottad till pass 129 bara knappt 100 meter från en skogsbilväg och nära kanten av Dalens damm. Såten kallas för Orremossen och är på cirka 600 hektar.

Uppe i tornet laddar Kenneth studsaren med Normas nya Strike-kula som då ännu inte hade släppts på marknaden.

– Vi har testat mycket under hösten och vi har stora förväntningar på den här kulan, berättar han samtidigt som en hornsignal i fjärran markerar startskottet för jakten.

Action varje minut

Hornsignalen hinner knappt tona bort innan de första hundarna tar upp vilt och nu följer ett två timmar långt skådespel som ingen kommer att glömma. Efter ytterligare någon minut hörs den första studsarknallen som avlöses av nästa…

Plötsligt blir det ett upptag framför Kenneth i en plantering precis på andra sidan skogsvägen.

Men det står stilla och efter en kort stund hör vi hundföraren vara inne på ståndet och tjoa.

– Det är förmodligen vildsvin eller älg, viskar Kenneth utan att släppa blicken från skogskanten.

Det grymtar och skriker inne i planteringen och nu är det ingen tvekan. Hunden skäller på en grupp vildsvin som inte vill lämna tryggheten i planteringen.

Men utan förvarning kommer plötsligt ett vuxet vildsvin mot Kenneth som då redan bestämt sig för att inte skjuta någon galt. I stället kan han följa vildsvinsgalten när den passerar på nära håll och kanske glädja någon annan passkytt.

Galten dyker upp i passet.

Galten dyker upp i passet.

Inget misstag

Lite senare kommer en dovhind farande längs vägen, ingen enkel skottchans men Kenneth visar god form och fäller hjorten.

Sedan händer inte så mycket mer på pass 219, massor av vilt har varit på benen och många har också fällts i andra pass.

Såten avslutas med en ny hornsignal och det är patron ur.

Utsättarna tar hem passkyttarna igen, samtidigt som de får lämna rapport om antal avlossade skott, fällda djur och eventuella djur som gått vidare efter skott.

Koordinatorer sköter sedan resten av jobbet, viltutkörarna får rapport om antal vilt på respektive pass och eftersöksjägarna ser till att avsluta jakten där det behövs.

Under tiden körs passkyttarna tillbaka till golfrestaurangen där pannbiffar står på lunchmenyn.

Nöjda lunchgäster

Under lunchen är stämningen på topp och mängder av jaktupplevelser berättas i ett sorl av röster. Riktigt nöjd var Claes Berg, Svenljunga, som dragit en vinstlott till pass.

– Det har varit grymt bra, jag fick fälla tre vildsvin och en dovhind och en dovkalv på mitt pass så nu är jag riktigt uppvärmd till nästa såt, skrattade Claes.

Även såt två, Risåker/Granslätt, är ett riktigt bra område på cirka 600 hektar, en drömmark för dem som är intresserade av stora troféer.

Exakt klockan 13.20 ljuder en ny hornsignal som startar jakten och i PM:et kan vi läsa att jakten avslutas 15.10. Den tyska precisionen återfinns inte bara i jaktformen utan också i hela arrangemanget.

Mikael Andreasson, Kungälv var en av hundförarna på dagens jakt.

Mikael Andreasson, Kungälv var en av hundförarna på dagens jakt.

Säkra skott

Nu har Kenneth bättre tur med passet och i stort sett hela tiden skymtas vilt ute på mossen som ligger framför hans pass. Redan tidigt i såten fäller han första hjorten som kommer smygande undan hundarna, inte alls i full karriär som man annars kan vänta sig.

Sedan faller flera hjortar och i fjärran hörs studsarknallarna med jämna mellanrum. Allt verkar fungera som planerat.

– Fantastisk jakt, bara upplevelsen att se allt vilt gör att man vill komma tillbaka, summerar Kenneth.

Skymningen faller snabbt och nu följer några svettiga timmar för viltutkörare, slaktare och eftersöksjägare.

– Det har gått riktigt bra, 90 procent av jägarna har fällt vilt och bara i den här såten fälldes 79 vilt, totalt blev det 136 vilt, rapporterar Anders som hastar iväg till den avslutande viltparaden vid golfbanan.

Sköt första mufflonbaggen

I väntan på paraden är en jägare extra glad. Henric Stein, Linköping, har fällt Kobergs första mufflonbagge, dessutom talar det mesta om medalj.

– Före jakten hade jag bestämt mig för att inte skjuta någon mufflon. Men så kom sex, sju stycken på rad och stannade framför mig. Då ställde jag bort studsaren, men baggarna stod kvar och då tog jag studsaren igen och tänkte att om de inte springer iväg när jag gjort anläggning skjuter jag, och det gjorde de inte så jag sköt, berättar Henric med ett belåtet leende.

 

Henric Steen har skjutit en riktigt fin mufflonbagge och Anders Friberg gratulerar skytten.

Henric Steen har skjutit en riktigt fin mufflonbagge och Anders Friberg gratulerar skytten.

Var sin grankvist

Mörkret har lagt sig när alla jägare återsamlats för viltparad. Gnistor från brasorna flyger iväg i vinden, kepsar tas av och jägarna intar en allvarlig min när hornblåsaren Jonny Rådén ger rätt stämning för det hedrade viltet.

Därefter får samtliga skyttar hämta var sin grankvist och slutligen avtackas också hundförare och andra i organisationen som därmed kan släppa sina uppdrag.

I november är det återigen dags för en ny bewegungsjakt och då har Friberg och hans medhjälpare säkert utvecklat konceptet ytterligare, även om det knappast behövs.

Fotnot:Efter mätning visade det sig att Henrics mufflonbagge mätte 187,7 poäng enligt CIC och därmed höll bronsmedalj.

Fakta:

Bewegungsjakt Kobergs gods

• Arrangeras årligen den 16 november.

• Ett 50-tal gäster tas emot.

• Separat prislista för trofédjur.

• De två områdena jagas bara en gång per år.

Avskjutning 2014:

• Totalt 136 vilt. (1 räv, 4 älgkalvar, 6 kronvilt – 2 hindar, 2 kalvar, 82 dovvilt – 5 hjortar, 40 hindar, 37 kalvar, 41 vildsvin – 1 större hongris, 40 årsgrisar, 2 mufflonbaggar.

• I såt 1, Orremossen, fälldes 57 vilt och såt 2, Risåker/Granslätt, 79 vilt.

• 90 procent av deltagarna fällde vilt.

• Viltobs: 3 519 totalt. 6 rävar, 27 älgar, 182 kronvilt, 2 210 dovvilt, 760 vildsvin, 321 mufflon och 13 rådjur.

• Information om jakt på Koberg, Tobias Löfgren, tel 0736-19 74 13, e-post tobias.lofgren@koberg.se

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼