Betande älg får skjutas

Falköping (JJ) En skogsägare får lov att skyddsjaga en älgkalv i ett område som utsatts för omfattande betesskador.

Det är Länsstyrelsen i Västra Götalands län som beviljat skyddsjakten. Både personer från älgförvaltningsgruppen i området samt personal från Skogsstyrelsen har inventerat den aktuella skogen som ligger utanför Falköping.

Enligt fastighetsägaren som ansökt om skyddsjakten har två vuxna älgar börjat beta i två olika granplanteringar. Dessutom har tallar i en plantering som tidigare skadats också förstörts den senaste tiden.

Länsstyrelsen har nu beslutat att skadebilden medger skyddsjakt på en kalv. Jakten kan få effekten att de vuxna älgarna ger sig av. Dessutom anser Länsstyrelsen att rådjursjakten kan intensifieras i området, rapporterar Skaraborgs läns Allehanda.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser