Besvärlig skyddsjakt på lodjur

Sollefteå (JJ) Inom Sollefteå och Örnbsköldsviks kommuner pågår för fullt skyddsjakt på sju lodjur för att syftet att minska skadorna på renskötseln. Bristen på spårsnö har dock försvårat jakten. Sedan starten den 14 november har endast ett djur skjutits.

Snöbrist och krångliga jaktregler försvårar skydsjakten på lodjur i Västernorrland.

Det aktuella området, som sträcker sig från Helgum och mot Trehörningsjö, är uppdelat i tre områden. För område ett är jakten redan avlyst sedan ett lodjur blivit fällt. I område två får fem djur skjutas och område tre har tilldelats ett djur.

Bristen på snö i stora delar av området gör att man inte kan spåra, och därmed får man heller inte jaga. Spårsnö, det vill säga ett snötäcke som förväntas ligga kvar under hela jaktdagen, är en förutsättning för att veta om det rör sig om honor med ungar – dessa är nämligen inte tillåtna att jaga, enligt länsstyrelsens beslut. Det är endast vuxna, ensamma lodjur som får skjutas.

En annan anledning till att skyddsjakten går trögt kan vara att det är en tidskrävande jakt med många regler som ska följas.

– Det känns lite för krångligt. Risken med för många regler är att man drar sig för att gå ut och jaga, säger en jägare som vill vara anonym, till tidningen Nordsverige.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser