Besvärlig skyddsjakt på lodjur

Sollefteå (JJ) Inom Sollefteå och Örnbsköldsviks kommuner pågår för fullt skyddsjakt på sju lodjur för att syftet att minska skadorna på renskötseln. Bristen på spårsnö har dock försvårat jakten. Sedan starten den 14 november har endast ett djur skjutits.

Snöbrist och krångliga jaktregler försvårar skydsjakten på lodjur i Västernorrland.

Det aktuella området, som sträcker sig från Helgum och mot Trehörningsjö, är uppdelat i tre områden. För område ett är jakten redan avlyst sedan ett lodjur blivit fällt. I område två får fem djur skjutas och område tre har tilldelats ett djur.

Bristen på snö i stora delar av området gör att man inte kan spåra, och därmed får man heller inte jaga. Spårsnö, det vill säga ett snötäcke som förväntas ligga kvar under hela jaktdagen, är en förutsättning för att veta om det rör sig om honor med ungar – dessa är nämligen inte tillåtna att jaga, enligt länsstyrelsens beslut. Det är endast vuxna, ensamma lodjur som får skjutas.

En annan anledning till att skyddsjakten går trögt kan vara att det är en tidskrävande jakt med många regler som ska följas.

– Det känns lite för krångligt. Risken med för många regler är att man drar sig för att gå ut och jaga, säger en jägare som vill vara anonym, till tidningen Nordsverige.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser