Beslut om riktlinjer för björnjakt i Dalarna – årets beskattning bör uppgå till 50 björnar

DALARNA(JJ). Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har tagit beslut om övergripande riktlinjer för licensjakt på björn, samt kompletterande beslut om älgjakten. Bland annat beslutade man att årets beskattning av björn bör uppgå till 50 djur. I detta inräknas även bland annat skyddsjakt och trafikdödade björnar. Besluten togs i går under delegationens andra beslutande möte.

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tog beslut om att Dalarna ska delas in i flera områden under årets björnjakt, detta ska göras för att kunna rikta ett hårdare jakttryck på de områden där det behövs. Exempel på sådana områden som kan behöva ett hårdare jakttryck är där det bedrivs rennäring eller där det är en svag älgstam.

Delegationen kom fram till att den ökade avskjutningne bör koncentreras till de nordöstra delarna av länet. Men delegationen var inte enig i beslutet. 
-Vi förde en livlig diskussion om vad begreppet övergripande riktlinjer egentligen innebär. Enligt den juridiska bedömning som gjorts är exakta siffror om licensjakt på björn inte övergripande riktlinjer, säger landshövding Maria Norrfalk i ett pressmeddelande.

Dessutom beslutades det om kompletterande riktlinjer för älgjakten i de jaktvårdskretsar där samråden inte var klara till det förra mötet som delegationen hade. 
Nu kommer länsstyrelsen att väga samman de faktorer som kan påverka tilldelningen.

AKTUELLT

Annonser