Beslut om riktlinjer för björnjakt i Dalarna – årets beskattning bör uppgå till 50 björnar

DALARNA(JJ). Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har tagit beslut om övergripande riktlinjer för licensjakt på björn, samt kompletterande beslut om älgjakten. Bland annat beslutade man att årets beskattning av björn bör uppgå till 50 djur. I detta inräknas även bland annat skyddsjakt och trafikdödade björnar. Besluten togs i går under delegationens andra beslutande möte.

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tog beslut om att Dalarna ska delas in i flera områden under årets björnjakt, detta ska göras för att kunna rikta ett hårdare jakttryck på de områden där det behövs. Exempel på sådana områden som kan behöva ett hårdare jakttryck är där det bedrivs rennäring eller där det är en svag älgstam.

Delegationen kom fram till att den ökade avskjutningne bör koncentreras till de nordöstra delarna av länet. Men delegationen var inte enig i beslutet. 
-Vi förde en livlig diskussion om vad begreppet övergripande riktlinjer egentligen innebär. Enligt den juridiska bedömning som gjorts är exakta siffror om licensjakt på björn inte övergripande riktlinjer, säger landshövding Maria Norrfalk i ett pressmeddelande.

Dessutom beslutades det om kompletterande riktlinjer för älgjakten i de jaktvårdskretsar där samråden inte var klara till det förra mötet som delegationen hade. 
Nu kommer länsstyrelsen att väga samman de faktorer som kan påverka tilldelningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser