Jaktnyheter

Beskedet till drabbade fårbonden: Ingen skyddsjakt på vargen

Kan komma att jagas även Arkivbild: Gettyimages

Fårägaren Einar de Wit, som fick 24 får vargdödade i förra veckan har av länsstyrelsen nu fått besked om att det inte blir någon skyddsjakt på fårdräparen. Han tycker att myndighetens beslut är cyniskt.

–  Vi vet ju att detta kommer att ske igen. Förr eller senare hos oss eller hos någon annan olycklig granne och frågan är hur många djur som måste dör och hur många bönder som ska tacka sin framtidstro innan länsstyrelsen ändrar sitt beslut, säger han till P4 Skaraborg.

Einar de Witt berättar att han nu tagit bort fåren från de mest utsatta hagarna och nu låter dem gå på vallar närmare gården. Vallar som han snart skulle ha slagit som vinterfoder till fåren.

– Vi kommer inte få tillräckligt med foder men just nu vågar vi inte släppa tillbaka dem. Inte så länge vargen rör sig här.

Läs mer: Antalet döda får ökar – bonden vill ha skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen har varit på plats under dagen för att hjälpa till att sätta upp lapptyg kring en av hagarna. Enligt de Witt räckte lapptygen till 300 meter stängsel, och han har totalt tre mil av stängsel.

–  Det visar bara hur absurd situationen är, för väldigt många människor som värnar vargen, säkert på goda grunder, har ju alltid väldigt många goda råd om hur man ska skydda sig men verkligheten ser inte riktigt ut som det gör i deras fantasier. Det här är verkligheten som vi står i just nu och det finns inga stora möjligheter att skydda våra får mot varg. Det enda som gäller enligt mitt sätt att se det är att vi får ta bort dem. Det fungerar inte att ha varg i det här området, säger Einar de Wit till radion.

Jaktjournalen har under dagen försökt få kontakt med ansvarig tjänsteperson på länsstyrelsen för att få en bekräftelse på att skyddsjakten inte blir av, utan resultat.

logo
Andreas Åsenheim