Bert erbjuder jakt för alla smakriktningar

Bert Mårtensson, yrkesjägare på deltid tillsammans med jämten Smocken. Bert jagar i stort sett alla dagar under hösten. Guidad älgjakt är huvudnumret i jaktguideföretaget i Backe i Jämtland. 1996 satsade Bert Mårtensson och hans hustru Margareta på en helsvensk jaktcamp i jämtländska Backe. Bert delar årstiderna mellan jordbrukstraktorn, bössan och jämthundarna. Företagssatsningen har blivit en succé och nu reser alltfler till Backe för att jaga älg, fågel, bäver och hare.

Sunnansjögårdens jakt och fiske som jaktföretaget heter började med cirka 3 500 hektar arrenderad SCA-mark. Arrendet har utökats och numera förfogar Bert över cirka 5000 hektar jaktmarker.
Älgjakt med löshund är som det bör i Jämtland huvudnumret, men alltfler vänder kosan mot norr för att jag skogsfågel med trädskällare, passa på bäver under våren eller för att åka skidor och spana efter varska vintertuppar. Under de år som Bert hållit på med jaktguidning har det visat sig att jakt med trädskällare (finnspets) är den populäraste jaktformen bland de som väljer att jaga småvilt. För intresserade småviltsjägare finns det även möjlighet att resa till Backe och jaga på egen hand med hund. Bert löser de flesta problem och ser till att det blir jaktupplevelser.
Volymen i företaget är naturligtvis älgjakten. Oftast är det stora företag som hyr en vecka eller ett veckoslut hos Bert för att jaga älg. Önskad tilldelning görs upp i förväg och jägarna hämtas på flyget i Kramfors. När sedan alla kommit på plats erbjuds de helpension hos Bert. Mindre jaktsällskap huserar hemma på gårdsplanen i en renoverad bagarstuga. Större jaktsällskap får bo på Backes skidanläggning. När jaktdagen är avslutad bjuds på riktig hemlagad mat där de flesta råvaror kommer från Berts och Margaretas jordbruk.
– Det är viktigt med riktig mat när man jagar säger, Bert och håller hårt på sina hemmaproducerade grisar och kalvar.
 
Yrkesjägare
För Bert har jakten alltid stått i centrum och när han började med jaktguidning blev han plötsligt nummer två i skogen. Nu gäller det jaktgästerna i första hand och det egna skjutande får stå tillbaka. Bert tillbringar i stort sett alla dagar under hösten i skogen med bössan i hand.
– Jag jagar alltid själv en period på älgmarker i Burträsk i Västerbotten, sedan bär det hem till jaktgästerna och då upplever jag det lika spännande och intressant att föra fram en gäst till skott som att skjuta själv. När jaktsäsongen är avslutad i Backe på senhösten är alltid en resa söderut inbokad. Bert kom-
mer urspungligen från västkusten och där tillbringar han varje år ett par intensiva jaktdagar med gamla kompisar.

Minnesvärd Jakt
Bert berättar med inlevelse hur han en gång guidade ett företag från södra Sverige. Jägarna satt på pass och en i gänget valde att följa med Bert och hunden för att få uppleva ett ståndskall på älg.
– Killen hade jägarexamen, men hade aldrig jagat eller fällt något villebråd tidigare. Dessutom verkade han inte speciellt intresserad av att skjuta själv.
Efter en stund fick Berts jämthund ståndskall och jägarna började försiktigt att närma sig hund och älg. På andra sidan ett stort hygge, på alldeles för långt avstånd fick de se hunden och älgen dyka upp i gångstånd. Bert förstod att älgen förmodligen skulle stanna upp när den kommit in i skogen. Jägarna beslutade sig för att runda hygget i rätt vind och på så sätt komma i skottläge,
Taktiken lyckades. Älgen stannade som på befallning strax den nått den skyddande skogen. Bert och hans jaktgäst kunde smyga i läge.
– Jag räckte honom studsaren och berättade vad han skulle göra när jag gav order om att skjuta. Jaktgästen fick ordentliga förmaningar om att inte hålla kikarsiktet för nära ögat. Efter en stund började älgen röra på sig och läget såg ut att gå förlorat.
Bert chansade och lockade på älgen som vände med ett kast och kom rusande fram på femton meters avstånd där den stannade och stirrade på skytten och guiden.
– Skjut väste Bert. Älgen stirrade på jägarna och hunden
skällde för fullt.
Det dröjde en hel evighet innan skotten avlossades
och älgen försvann.
– Ta bössan Mårtensson och gör slut på det här,
var jaktgästens första kommentar. Men det visade sig vara onödigt. Skottet hade tagit där
det skulle och en mer än belåten jägare kunde konstatera att hans första skott mot vilt hade resulterat i en älg.
– Ett minne för livet, både för mig och för skytten, säger Bert.

Ungdomar
– Det är upplevelser av den här typen som gör det underbart att arbeta med jaktgäster säger Bert. Fler jägare borde försöka att hjälpa till vid jakten. Varför inte lotsa fram ungdomar i jaktlagen och verkligen se till att de får de kunskaper som är nödvändiga för att bli duglig jägare. Belöningen för läraren är stor och för jaktlaget är det ovärderligt att få med ungdomar i ett tidigt skede. När Bert jagar älg med gäster skjuter hundförarna aldrig annan än skadade älgar. Om hunden skäller får hundföraren se till att den passkytt som sitter närmast får chansen att smyga fram och skjuta djuret. Bert har fem egna jämthundar, två meriterade och tre unghundar. Om det krävs mer så har Bert även möjlighet att hyra in duktiga hundförare till jakten.

5 000 hektar
Jurg Keller, Schweich, med en ståtlig 15-taggare fälld under jakt hos Bert Mårtensson.De senaste året har Bert utökat sina marker och jagar på drygt 5 000 hektar. Förra året var tilldelningen 22 älgar. Jaktgästerna får behålla trofén och minnet av jakten. Under vintern har Bert renoverat ett hus som finns mitt i jaktmarkerna som ska ge plats för 10-15 jägare.
– Man blir lite av tusenkonstnär eftersom man är tvungen att göra allting själv. Förra året guidade Bert ett 50-tal älgjägare under hösten.
Bland dessa älgjägare minns Bert speciellt ett gäng schweizare. En av deltagarrna lyckades fälla en stor älg och när den skulle tas ur ville han inte göra det själv med risk för att förstöra köttet. Bert ryckte in och tog ur älgen. Efteråt lyckades han övertala jägaren att man måste ha blod på händerna för att visa att man skjutit en stor älg.
– Han gick sedan omkring hela dagen utan att tvätta sig. Gissa om han var stolt. Älgjakten och trakterna kring Backe blev för en av deltagarna en så starkt upplevelse att han återvände under vintern för att jaga toppfågel och fira millenniumskiftet. Någon tjädertupp fick han inte skjuta, men en vacker vinterdag på skidor och ett par fåglar hann han uppleva.

Jakt som arbete
För den som tror att Bert har ett drömyrke så kan kanske bilden nyanseras lite. Bert vet vad som krävs för att lyckas och det är enligt honom inte bara att stövla iväg och annonsera efter jaktgäster.
– Det gäller att kunna bjuda på bra jakt med god kvalitet. Dessutom måste kringarrangemangen vara av bästa kvalitet. Om det inte fungerar då kommer inga jaktgäster tillbaka.
Bert vill också peka på vikten av att kunna vara på topp en hel höst som jägare.
– Vissa perioder blir man av naturliga skäl lite trött på att vara i skogen. Men det fungerar inte om man har gäster. Då är det bara att rycka sig i kragen och köra vidare.

Björnskytt
När jag ber Bert att berätta om något personligt jaktminne så blir det naturligtvis från den gången han sköt en björn i självförsvar. Bert jagade älg med en gråhundstik som skällde ståndskall. När Bert närmade sig ståndskallet dök plötsligt en ilsken björnhona upp och Bert hade inget val, han var tvungen att skjuta. Björnhonan sköts över tilldelningen, men det hela blev aldrig någon rättssak på grund av omständigheterna. Honan som Bert sköt 1986 och vägde 179 kilo, det var den första björn som fällts i modern tid i Backe.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM
JJ augusti 2000

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser