Bergheden fruktar krångliga regler för skjutbanor

Moderaten Sten Bergheden är oroad över att nya föreskrifter och allmänna råd kan göra det krångligt att använda skjutbanor i Sverige. Nu vill han veta hur inrikesminister Mikael Damberg ser på saken.

En översyn av regelverket på landets skjutbanor blir ny en riksdagsfråga. Foto: Gettyimages

Sten Bergheden har nåtts av uppgiften att Polismyndigheten ser över föreskrifter och allmänna råd (FAP) för skjutbanor.

Därför ställer Bergheden en fråga till minstern i Riksdagen:

”Sveriges sportskyttar, jägare, poliser och det svenska försvaret är beroende av att vi har bra och fungerande och tillgängliga skjutbanor över hela landet för träning och tävling.

Arbetet med att ta fram en ny FAP får inte på något sätt äventyra våra jägares, våra sportskyttars, polisens eller det svenska försvarets möjligheter att utöva sitt tränings- och tävlingsskytte.

Våra skjutbanor fungerar bra som det är och har i dag höga säkerhetskrav och skyddskrav, och olyckor är mycket sällsynta.

Det är mycket viktigt att vi inte på något sätt försvårar för träning och tävlingsverksamhet med att lägga orimligt höga krav på våra skjutbanor.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är följande:

Vad avser statsrådet att göra för att en ny FAP inte på något sätt ska försvåra eller äventyra skytteverksamheten för sportskyttar, jägare, poliser och det svenska försvaret och deras möjlighet att utöva sin träning och sin tävlingsverksamhet?”, frågar Sten Bergheden.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser