Beretta DT11 Sporting

Berettas hagelskyttar med DT10 har firat stora triumfer under många år på lerduvebanorna världen över. Att våga sig på det ekonomiska vågspel som det ändå var frågan om när det gäller att starta ett utvecklingsprojekt av den storleken som DT11 omfattar var imponerande. Eller är det så enkelt att Beretta har viljan och de muskler som krävs för att utveckla ett specialvapen som tar upp konkurrensen med och tar marknadsandelar av exempelvis Perazzi? DT11 bygger på de erfarenheter som Berettas egna skyttar samlat genom åren. Text och foto: Thomas Eriksson

Fabbrica d’Armi Pietro Beretta S.p.A. är en del i Beretta Holding Group som kontrolleras av Beretta-familjen. Berettagruppen tillverkar jakt- och sportskyttevapen samt vapen för militär, polis och andra yrkesgrupper och omsätter årligen drygt 435 millioner euro. Fabbrica d’Armi Pietro Beretta S.p.A. är den äldsta delen i Berettakoncernen och har funnits i familjens ägo i 15 generationer från 1526 i Gardone Val Trompia i norra Italien. Att Beretta hållit ställningarna som en av huvudaktörerna har naturligtvis sin förklaring i kvalitet och klok utvecklingsstrategi. Richard Trichilo, direktör för vapendelen i Berettakoncernen, har sammanfattat utmaningen på ett utmärkt sätt.

Balanserad vikt
Beretta DT11 är baserad på DT10 men vissa skillnader syns omedelbart. Baskylen är bredare, tre millimeter vilket ger ökad vikt. Denna viktökning hamnar i vapnets balanspunkt vilket är bra för skyttet. Loggan är i blå färg med sparsmakat tryck: DT11. Baskylens sidor är utfyllda i jämförelse med DT10 som är helt slät.
I övrigt är övre delen på baskylen matterad. Ledbultarna och två paneler är blanka, i övrigt är baskylen något gråaktig. Toppleavernyckeln har ny design liksom säkring och pipväljare. Sammantaget är det enkelt att identifiera en DT11.

Pipor och choker
Piporna är naturligtvis mycket viktiga. Beretta Steelium Pro-pipor har utvecklats för att ge mindre rekyl, jämnare träffbilder och ökad hastighet för att uppnå bättre resultat på lerduvebanorna. Enligt uppgift använder Beretta dessa pipor på sina topprodukter från DT11 upp till SO10. Piporna har Steelium Pro graverat vid mynningen Berettas Extended Optima Choker fungerar mycket bra. Chokerna är långa och har flacka konor som ska ge bättre och jämnare täckning är de äldre och kortare chokerna. Chokerna är numera färgmärkta och tydligt märkta vilket är underlättande. Chokerna levereras i en praktisk plastask med en bra chokenyckel.

Flera modeller
Beretta DT11 tillverkas i flera modeller för Trap, Skeet, Sporting och American Trap. Alla har olika ”inskjutning” av pipornas träffpunkt. Alla har samma typ av enkelt löstagbart avtryckarsystem. Slagfjädrarna är V-formade och ger mycket snabbt anslag. Avtryckarsystemet från DT11 passar i DT10 och omvänt, vad nu detta skulle ha för fördel? Metallarbetet i avtryckarhus och mekanism lämnar inget övrigt att önska.  

Kolv
Kolven är i mycket vacker valnöt, grad 3. Det är en fullvuxen kolv med rejält tilltaget pistolgrepp. Nätskärningen är perfekt utförd men frågan är om den är handskuren eller gjord med laser? I alla händelser känns inte kolv och framstock klumpiga utan ger en trevlig skjutupplevelse. Berettas Micro Core-bakkappa är monterad på Beretta DT11. Bakkappan är tillverkad i en speciell technopolymer, som är lätt, rekyldämpande och har en ytstruktur som inte fastnar i kläderna på samma sätt som vanliga gummibakkappor. Framstocken kan upplevas som för tjock men ger bra grepp. Fastsättningsmekanismen är väl inpassad i framstocken som är nätskuren runtom.

Skjutbanan
Beretta DT11 var en upplevelse på lerduvebanan. Balansen är perfekt. Jag kanske inte krossade fler duvor än vanligt men det var med en helt annan känsla. Förra månadens testvapen Blaser F3 Super Sport hade samma effekt men så är ju prislapparna lite större än på vanliga jaktvapen. Testvapnet hade 78 cm långa pipor med monterade choker, vilket gjorde att den låg mycket stadigt i skotten och medgav blixtsnabba dubbelskott. Spången smalnar från 10 millimeter till 8 vid mynningen. Mellanspången är ventilerad och den del som döljs av framstocken saknar mellanspång. Beretta DT11 levereras i en praktisk koffert och känns sammanfattningsvis som en trevlig och välkonstruerad nykomling som säkert får sin välförtjänta marknadsandel. I leveransen finns en plastask med reservdelar och nycklar för justering av bland annat avtryckaren.

Sammanfattning
Beretta DT11 är ett uttalat tävlingsvapen. Jag kan svårligen tänka mig att bära runt hagelbocken under en dags jakt. Skjuttekniskt lämnar Beretta DT11 inget övrigt att önska. Något annat var inte att vänta, när prislappen visar 74 000 kronor. Trycket är extremt bra, extra breda utdragare och ett ejektorsystem som fungerar oklanderligt. Den som skjuter så mycket lerduvor att man funderar på en Beretta DT11 har säkert tittat på någon av Blasers, Perazzis eller Krieghoffs modeller. Att ge ett råd i denna fråga är svårt, här måste nog personliga tyckanden väga tungt innan plånboken öppnas. Oavsett val behöver man inte riskera att bli besviken.

Helhetsintryck: 95 %.
Säkerhet: 95 %.
Tillbehör: 95 %.

Fakta
Modell: Beretta DT11 Sporting.
Vikt: ca 3,9 kg.
Längd: 115 cm.
Piplängd: 30”, 28” och 32”.
Kaliber: cal 12/76.
Säkring: Manuell säkring med pipväljare.
Pris: Från 74 000 kr.
Generalagent: SAKO Sweden.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser