Beretta A300 Outlander Syntet

När Beretta 2010 presenterade sin A400 Xplor Unico var det starten på en ny generation halvautomater. ”The Green Monster” förenade alla behov som en jägare och skytt kan ha i ett hagelvapen. A300 Outlander Syntet erbjuder full kvalitet till ett lite billigare pris.

FABBRICA D’ARMI PIETRO BERETTA S.p.A. är. den äldsta delen i Berettakoncernen och har funnits i familjens ägo i 15 generationer i Gardone Val Trompia i norra Italien. Berettagruppen tillverkar jakt- och sportskyttevapen samt vapen för militär-, polis- och andra yrkesgrupper och omsätter årligen drygt 435 millioner Euro.

Beretta A300 Outlander Syntet har tekniska innovationer från A400 men saknar det extrema patronläget. Man får således klara sig utan 89 millimeterspatronerna vilket för de flesta jägare fungerar alldeles utmärkt.
Dessa extrema laddningar är förmodligen i första hand avsedda för den amerikanska kalkonjakten och är i ärlighetens namn inte särskilt roliga att skjuta med ens i en halvautomat. A300 har även utvecklats från AL391 Urica som var en driftsäker halvautomat. Beretta A300 Outlander kan fås med valnötskolv. Beretta A300 Outlander är ett renodlat jaktvapen med utmärkta skjutegenskaper.

Första intryck

Gasomladdade halvautomater i budgetversion eller så kallade instegsmodeller har lanserats av flera stora aktörer de senaste åren så marknaden förefaller finnas där. Turkiska Armsans A612 är en stor framgång med bra pris och god funktion.

Beretta A300 Outlander är välbalanserad och känns smidig. Den visade sig fungera väl under provskjutningarna. Det gäller både lättare och tyngre laddningar. Första intrycket känns gediget.

Skjutegenskaper

Den tidigare testade A400 Xplor Unico visade utmärkta skjutegenskaper med bra balans och funktion. A300 upplevs som mera lättmanövrerad särskilt på skeetbanans dubbléer. På trapbanan blev A300 väldigt omtyckt och fungerade väl bland ungdomar men även bland äldre rutinerade lerduvekrossare.

Beretta A300 Outlander är ett mycket lämpligt vapen för ungdomar som vill ha ett lätt vapen med liten rekyl och som passar på så väl trapp- och skeetbanan som i skogen.

Mellan kolv och mekanism sitter en bricka som anpassar kolven för vänsterskyttar. Brickorna är reservdelar och kan beställas till måttliga kostnader. Det är en enkel procedur som alla kan göra själv. För en vänsterskytt är det en god ide att låta vapenhandlaren vända brickan innan man provskjuter.

Ny teknik

Beretta utvecklade en helt ny och revolutionerande gasomladdning till A400 Xplor Unico. Gastrycket regleras med en metallring som tätar respektive expanderar och släpper ut övertryck beroende på patron.

I en traditionell gasomladdad halvautomat evakueras övertryck ut genom kanaler oftast i stockens framkant. I Berettas nya system leds gaserna tillbaka till pipan och ut via mynningen.

Beretta A300 Outlander har gasomladdningssystemet från A400 som enligt Beretta skall vara självrengörande. Detta är naturligtvis en omöjlighet men A400 och A300 är betydligt mindre benägna att sota igen än andra gasomladdade vapen.

Helt utan vapenvård och rengöring kommer man inte undan. Den så kallade självrengörande omladdningen uppstår som en följd av effektivare bortledning av krutgaser.

Fungerande lösning

Liksom A400 Xplor Light trivs inte A300 Outlander med alla lätta laddningar i sportskyttepatroner. Det händer att slutstycket inte går riktigt i botten och hakar upp eller så fastnar den avskjutna patronen på tvären i utkastarhålet. En bra ide är att skjuta en handfull jaktpatroner och på så sätt ”nöta” in mekanismen.

I övrigt var funktionen utan anmärkning med övnings- och jaktammunition. 76 millimeters magnumpatroner känns lite i axeln men antalet som skjuts under jakt är kanske inte så stort under ett jaktår, inbitna gåsjägare undantagna.

Pipa

Beretta A300 Outlander kan fås med 66, 71 eller 76 cm pipa. Pipan är kallhamrad och har kromat lopp. Pipan är godkänd för stålhagel. Spången är 6 mm och ventilerad med ett silverkorn. Lådan har frästa 11 mm spår för kikarsikte eller rödpunktsikte.

Mekanism

Mekanismen är mycket välgjord och har välpolerade blånerade metalldelar som naturligtvis bidrar till hög funktionalitet och livslängd. Vapenvården underlättas också. Slutstycket låser i en urfräsning i den del av pipan som sticker in i lådans övre del. Låsningen är väl beprövad av Beretta och andra tillverkare.

Lådan är en mattsvart med Berettas logotype. Säkringen är nyutvecklad med större tangent och sitter i varbygelns framkant. Säkringen kan vändas för vänsterskyttar.

Kolv

Beretta A300 Outlander har en syntetstock med standardmått som i vart fall passade mig väldigt bra. Nätskärningen är gjuten och ger utmärkt grepp. Framstocken är föredömligt utformad och bidrar till ett elegant utseende.

Beretta A300 Outlander har mycket skjutglädje och funktion vilket bevisades på trapbanan med några fina rundor. Lätt, smidig, välbalanserad och nästan ingen rekyl, vad mer kan man begära.

Sammanfattning

Beretta A300 Outlander har väl beprövad teknik. Inga extravaganser, ett utmärkt bruksvapen. Priset är välavvägt och borde vara en framgångsfaktor för den som vill ha en halvautomat och en Beretta i vapenskåpet. Vapnet kan laddas med två patroner i magasinröret och en patron i loppet. Vapnet är spärrat vid leverans.

Levereras i en enkel plastkoffert med en choke och en enkel chokenyckel. Med SAKO som importör garanteras tillgång på reservdelar och service. Beretta A300 Outlander är ett vapen med bra balans och god funktion. Ett bra köp helt enkelt.

Beretta A300 Outlander.

Kaliber: 12/76.

Piplängd: 66, 71, 76 cm.

Totallängd: 116 cm.

Säkring: I varbygelns framkant.

Vikt: 3,2 kg med 71 cm pipa.

Choker: En Mobile choke.

Pris: 12 500 kr.

Generalagent: Sako Sweden AB.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼