Beretta 694 Sporting är en välbalanserad utvecklad för tävlingsskytte. Flera nyutvecklade detaljer som ska ge de där extra duvorna som krävs för pallplatser.

Beretta 694 sporting – ny lerduvekrossare

Beretta lanserade A400 Xplor Unico under pompa och ståt vid en storstilad tillställning 2010. Nu nio år senare presenterar Beretta sin nya tävlingsbock, Beretta 694 Sporting. Målsättningen med utvecklingen av vapnet har varit glasklart – att skapa ett tävlingsvapen för att hjälpa skyttar att öka sina resultat.

lerduvorFABBRICA D’ARMI PIETRO BERETTA S.p.A. är den äldsta delen i Beretta Holding Group och har funnits i familjens ägo i femton generationer i Gardone Val Trompia i norra Italien. Företaget är en imponerande ekonomisk gigant med en omsättning som liknar svensk försvarsbudget.

Beretta 686, 690 och DT 11

Beretta 690 serie blev uppföljaren till den i Sverige och världen mycket populära 686:an som toppat försäljningsstatistiken under många år. Beretta 686 var kanske mest ett jaktvapen och sportskyttarna valde sportskyttemodellen 682. Beretta verkar ha använt samma siffersystem inom 690 serien för att skilja jakt och sportskyttevapnen. Från 692 utvecklades Beretta DT 10 och DT 11. Kan hända är Beretta 694 ämnad att landa mellan dessa modeller som en renodlad tävlingsbock.

Beretta 694

Vad är då nytt i Beretta 694? Med en nydesignad låda har Beretta ökat synfältet genom att ändra utformningen av lådans och stocken ovansida. Förenklat kan man säga att skuldrorna har gröps ur vilket enligt Beretta ger en signifikant ökad siktbild. Vad man visade under presentationerna var cirka två och en halv lerduva i bredd och tre duvor på höjden som effekt av dessa modifieringar. Beretta har säkert gjort korrekta datorsimuleringar som inte ger anledning till tvivel. De testskjutningar som vi bjöds på gav i vart fall inte med mina lerduveförmågor utrymme för att varken förkasta eller bejaka den förbättrade synbarheten. Det ska nog till en mycket skicklig lerduveskytt som omedelbart kan utnyttja denna förbättring. Rent utseendemässigt är förändringen snygg och ger lådan ett slimmat utseende. Det ska sägas att det ökade synfältet är på 30 meters avstånd.

Ny stockdesign

Beretta har designat en ny stockprofil i samarbete med de bästa lerduveskyttarna. Detta har resulterat i en bredare kolvkam som ger en bekvämare kindkontakt. Pistolgreppet är generöst tilltaget utan att kännas svulstigt. Kolvlängden är 37,5 cm och kolven har en 18 mm MicroCore bakkappa som effektivt dämpar rekylen. Avtryckaren är justerbar i tre fasta lägen. Kolven kan fås med 35/50 eller 35/55 drop. Väljer man Berettas B-Fast kolv som är konstruerad så att det kan monteras balansvikter på 20 och 40 gram så är det 35/55 mm drop. Beretta menar dock att den är perfekt balanserad från fabrik. I dagsläget levereras Beretta 694 med fast kolv men kommer inom kort med justerbar kolvkam.

Ansiktslyftning

Framstocken har också fått en ansiktslyftning i form av en nätskärning med större yta för bättre grepp och bättre kontroll av vapnet. Låsningen är utvecklad med ett mindre lås längre ut på framstocken. Det är helt enkelt mindre metall i låsningen vilket ger mindre värme som överförs till skyttens händer och kan störa skyttet. Framstocken kan fås i två versioner, ”schnabel” och med rundad framkant. Fastsättningen mot lådan har också fått nya detaljer som skall förbättra ejektorernas funktion. Ståldetaljerna ökar vikten med 20 till 30 gram som hamnar mellan skyttens händer och bidrar till en utmärkt balans. De nya detaljerna skall också medföra att öppningskraften kommer att vara konstant över tiden oavsett hur mycket som vapnet brukas.

Piporna

Vapnet kan fås i tre olika piplängder, 28, 30 och 32 tums pipor. De vapen som ingick i de testskjutningar som vi tog del av hade 76 och 81 cm pipor. Beretta 694 med 76 cm pipor utan pipvikter väger 3,5 kg. Spången är ventilerad och tio millimeter bred och traditionellt littrad. Ett litet silverfärgat korn sitter ungefär mitt på piporna och vid mynningen finns ett korn som avslutar. Beretta har ett mycket utvecklat system för framtagning av nya modeller. Med tanke på Berettas utveckling av militära och polisiära vapen är det naturligt att systematik och datorsimuleringar har en framträdande roll i utvecklingsarbetet vilket också spiller över i utveckling av jakt och sportskyttevapen. Ett exempel är att Beretta 694 har genomgått ett långtidstest i en testbänk där mekanismen öppnats och stängts, avfyrats och ejektorerna kontrollerats upp till 100 000 gånger. En viktig princip är att arbeta enligt ”Sturdy design” vilket innebär att nya vapentyper passerar olika processer efter det att de har lämnat CAD-maskinerna. Kalkyleringar och simuleringar testar de värsta tänkbara scenarios som kan inträffa. Extrema toleranser simuleras och om dessa innebär risker går projektet tillbaka i utvecklingsprocessen. Prototyperna testas grundligt innan produktionen startar. När det gäller Beretta 694 innebär det att fyra vapen har avfyrats 25 000 gånger med 56 grams laddningar. Valideringen har sin bakgrund i utveckling av militära vapen. Det känns som Berettas kvalitetspolicy är stabil.

Kolv i valnöt

Beretta anger att valnöten i 694 Sporting håller grade 2,5+ vilket gav de vapen vi såg vid lanseringen mycket fint mönstrade och väl arbetade kolvar. Pistolgreppet har en bekväm kurva och lämpligt utformad handutfyllnad. Beretta har försett kolven med en ordentlig bakkappa, Beretta MicroCore Field Rubber Recoil Pad, som fungerar väl. Den korta kolven i kombination med bakkappan gör att den inte har några tendenser att haka fast i kläderna vid skjutning. Beretta har försett kolven med en ordentlig bakkappa, Beretta MicroCore Field Rubber Recoil Pad, som fungerar väl. Den korta kolven i kombination med bakkappan gör att den inte har några tendenser att haka fast i kläderna vid skjutning.

Berettas geniala låsning

Beretta har en lika enkel som genialisk låsning. Den återfinns naturligtvis också på Beretta 694 Sporting. Två konade tappar glider in i motsvarande urfräsningar i pipblocket. Låsningen blir på så sätt självjusterande och mycket stabil. Jag har inte hört talas om att någon lyckats skjuta en Beretta glapp. Pipornas upphängning i mekanismen är kraftiga med stora urfräsningar och breda upphängningsbultar. Konstruktionen blir stark och stabil. Ejektorerna spänns när vapnet bryts och fungerade väl under lanseringsdagarna med ett undantag. Vid en presentation ställdes frågan om varför det vapnet missade någon utdragning av en avfyrad patron. Berettas svar var att de vapnen som användes under våra skjutningar var ur 0-serien och var de vapen som använts vid de omfattande valideringar som gjorts.

Manuell säkring

Beretta 694 Sporting har manuell säkring som har fått ny design med djupare spår för bättre ergonomi och grepp. Pipväljaren sitter som vanligt i säkringstangenten. Jag upplevde att säkringen var en aning trög men på lerduvebanan spelar det ingen roll. Säkringstangenten, toppleavern och lådans ovansida har en mattblästrad yta för att minska reflexerna allt för att ge skytten bättre förutsättningar att träffa duvorna. Beretta har en 500-årig historia av piptillverkning. Man har full kontroll på alla tillverkningsstegen fram till färdig pipa. Beretta kallhamrar sina pipor efter borrning och en efterföljande vakumbehandling. På Steelium Plus är övergångskonan 14 tum vilket skall ge en lägre tryck och mjukare rekyl och mindre pipuppkast med ett snabbare andraskott. Berettas äldre modeller har en betydligt kortare övergångskona. Beretta 694 har pipor som designats så att pipvikter om 5, 10 och 15 gram kan monteras under framstocken eller på piporna. Vikterna är specialgjorda så fastsättningen blir utan risk för vibrationer eller att vikterna tappas bort. Berettas Optima Chokesystem har några år på nacken och ska vara mera motståndskraftiga mot intensivt stålhagelskytte än tidigare choker. HP chokerna är lite längre och uppges ge färre randhagel och jämnare träffbilder än företrädarna.

Internationellt skytte

Under lanseringen anordnades en sportingstig bestående av fem stationer med tre enkelskott och en dubble. Varje station servades av Beretta folk med gedigen skytteerfarenhet. Vädret var strålande sol med lite soldis och ca 30 grader i skuggan. Lysande förutsättningar således, särskilt utan några solglasögon. Det var å andra sidan en utmärkt värdemätare på hur bra Beretta 694 Sporting faktiskt är. Vi svenskar klarade oss ändå hyggligt mot lerduveproffsen från Frankrike och USA.

Sammanfattning: Beretta 694 Sporting känns som ett intressant alternativ för den som vill kosta på sig ett tävlingsvapen men tycker att Beretta DT 11 blir för mycket. Det finns ingen anledning att förkasta möjligheterna att utnyttja Beretta 694 som jaktvapen. Med ökat synfält och de tekniska förbättringar som gjorts känns Beretta 694 som en frisk konkurrent på sportskyttearenan. Lådan har en sparsmakad dekor och undersida där Berettas tre pilar är graverade. Dekoren är i Berettas tävlingsfärg som är blå. Huruvida man skall välja 71, 76 eller 81 cm pipor bör nog beslutas efter provskjutning. Personligen fastnade jag för 76 cm pipor som jag upplevde som tillräckligt stabila men samtidigt gav smidighet och god manövrerbarhet. Beretta 694 Sporting levereras i en plaskoffert med fem choker och en chokenyckel.

Tomas Eriksson

Jaktjournalens omdöme: Helhetsintryck 95 % Säkerhet: 90 % Tillbehör: 95 %

Fakta: Modell: Beretta 694 Sporting Kaliber: 12/76. Piplängd: 71/ 76/ 81 cm. Längd: 127 cm med 81 cm pipor. Kolvlängd: 37,5 cm. Säkring: Manuell säkring med pipväljare. Spång: Ventilerad 10 mm bred spång med ett silverkorn. Vikt: 3,5 kg. Choker: Fem choker. Pris: Från 44.800 kr, justerbar kolv 3.000 kr Generalagent: Sako Sweden AB