Beretta 690 Field III

Beretta fortsätter med intressanta vapennyheter. I juli presenterade Beretta uppföljaren till den populära Beretta 686, Beretta 690 Field III. 690 Field III är en jaktmodell av fjolårets nyhet Beretta 692 som lättast kan beskrivas som ett ”halvprofessionellt” lerduvevapen.

FABBRICA D’ARMI PIETRO BERETTA S.p.A. är den äldsta delen i Berettakoncernen och har funnits i familjens ägo i 15 generationer från 1526 i Gardone Val Trompia i norra Italien. Berettagruppen tillverkar jakt- och sportskyttevapen samt vapen för militär-, polis- och andra yrkesgrupper och omsätter årligen drygt 435 miljoner euro.

Att Beretta hållit ställningarna som en av huvudaktörerna på hagelmarknaden har naturligtvis sin förklaring i kvalitet och klok utvecklingsstrategi. Richard Trichilo, direk­tör för vapendelen i Berettakoncernen, har sammanfattat utmaningen på ett utmärkt sätt.
– Det är svårt att nå förstaplatsen men ännu svårare att behålla den.
2014 års nyhet, Beretta 690 Field III har all teknik som kom med Beretta 692. Skillnaderna är något slankare linjer, smidigare framstock och lite lägre vikt. Till detta lägger Beretta en kolv i grade 2,5+ valnöt och snygg gravyr.

Kolv i snygg valnöt

Beretta har verkligen lagt ner möda på att bearbeta valnöten med olja. Naturligtvis kan man alltid göra mer men något ska ju vara kvar till mörka vinterkvällar. Testvapnet har en kolv i relativt ljus valnöt med mörk ådring. Fiberriktningen är som sig bör rakt genom kolvhalsen för bästa hållfasthet.
690 Field III kan fås både i vänster och högerutförande och med 35/55 eller 38/60 millimeters dropp. Kolvdesignen ger ett smidigt och elegant hagelvapen som känns välbalanserat. Framstocken har självjusterande låsning, en finess som innebär att det inte kommer att uppstå något glapp mellan framstock och pipor.
Vapnet har en cirka två centimeter tjock bakkappa som effektivt dämpar rekylen, men inpassningen är inte helt perfekt.

Pipor

Beretta tillverkar 500 000 pipor per år så fabrikens pipor återfinns på många hagelvapen världen över. Berettas Steeliumpipor och Optima choke HP är anpassade för stålhagel. Steeliumpipor och chokesystemet uppges ge bättre sammanhållen träffbild, mindre pipuppslag, minskad rekyl och min­skad risk för randhagel.
690 Field III levereras med fem choker som täcker alla behov. Chokenyckeln är enkel men har utmärkt funktion.
Piporna har omkopplingsbara ejektorer och hel spång mellan piporna. Spången är 6 mm bred och ventilerad samt avslutas med ett diskret silverfärgat pärlkorn. Att kunna koppla ur ejektorerna kan vara bra vid jakt i våtmarker för att spara miljön.
690 Field kan fås med 66, 71 och 76 cm piplängd. Testvapnet levererades med 71 cm pipor.

Berettas låsning
Beretta har en lika enkel som genialisk låsning. Två konade tappar glider in i motsvarande urfräsningar i pipblocket. Låsningen blir självjusterande och mycket stabil.
Pipornas upphängning i mekanismen sker på två tappar i lådan som kan bytas om man mot all förmodan skulle lyckas skjuta vapnet glappt.

Gravyr
Beretta använder sig av ”roll marked engraving” vilket innebär att gravyren pressas in i lådan med hjälp av rullar. Metoden ger ett mycket bra resultat. Lådans sidor har traditionella jaktscener och lådans undersida har eleganta ekkvistar och vapnets namn.
Huruvida man tycker om gravyr eller inte må vara var och ens ensak men jag tycker att 690 Field III helt klart lyfter med denna gravyr.

Lugnt skytte

690 Field III känns välbalanserad och uppförde sig utmärkt på trapbanan. Pistolgreppet är bekvämt och den laserskurna nätskärningen ger mycket bra grepp. Avtryckarmekanismen fungerar också oklanderligt.
Kolvmåtten och piplängden passade mig mycket bra och gör att den känns som en bra kompromiss för den som vill ha ett jaktvapen som även passar för lite lerduveskytte.

Mekanism

Mekanismen är en något nerbantad 692 med automatisk säkring och rekylopererat enkeltrycke. Pipvalet sker genom den vanliga Berettalösningen med en liten tangent i säkringen. Säkringen går tungt och kräver lite innötning vilket sannolikt kommer med lite tid på skyttebanan.
Berettas hagelbockar har gott rykte och är sålda i stora kvantiteter vilket borgar för att även 690 Field III kommer att göra sin köpare nöjd under många år.

Sammanfattning

Beretta 690 Field III är en hagelbock med mycket skjutglädje som passar framförallt för jakt men också fungerar väl på trapbanan.
Beretta uppger att 690 Field III även kommer i kaliber 20 under 2015 vilket blir en intressant hagelbock att testa. För lättare jakt framförallt på fjället blir det säkert en stor framgång.

Fakta:
Kaliber: 12/76
Piplängd: 66/71/76 cm
Säkring: På kolvhalsen med pipväljare
Vikt: 3,35 kg
Choker: Fem choker Optima HP
Pris: 28 000 kr
Generalagent: Sako Sweden AB

 

Text och Foto: Tomas Eriksson

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser