Annons
Benelli Raffaello Black - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
7 år sedan
Benelli Raffaello Black
Benelli Raffaello Black är en snygg rekyl­omladdande halvautomat som inte skäms för sig. Med gedigen kvalitet och bra passform är vapnet en trevlig bekantskap både på bana och i jaktskogen.
Rekyl- eller gasomladdat, det är frågan? Berettagruppen har båda systemen som är i yppersta världs­klass. Benellifabriken i Urbino på den italienska östkusten ingår i Berettagruppen sedan 1983. Medan Beretta har gasomladdning har Benelli rekylomladdning som sin specialitet. Benelli har i mer än 40 år tillverkat enbart halvautomater och leder utvecklingen i världen. De tillverkar de mest driftsäkra vapen man kan köpa. Var fjärde halvautomat som säljs runtom i världen är en Benelli. Nu presenteras Benelli Raffaello Black, en funktionssäker halvautomat. Väl dämpad rekyl med en nyutvecklad bakkappa kombinerat med snygg design bidrar till ett komplett hagelvapen för lerduvor och jakt.

Kungen bland halvautomater

Benelli Armi S.p.A grundades 1967. Ursprunget var bröderna Benellis motorcykel­tillverkning som startade på 1940-talet i Pesaro. Bröderna var passionerade jägare och lysande ingenjörer. De var övertygade om att framtidens hagelvapen var en halvautomat. Deras ide förverkligades med hjälp av en designer från Bologna, Bruno Civolani som konstruerade en mekanism med tungt slutstycke som gav ett mycket snabbt system. Benelli har genom åren investerat i utveckling och modern maskinpark vilket gett Benelli en särställning inom tillverkning av halvautomatiska hagelvapen. 2002 blev ett viktigt årtal när Benelli lanserade sin halvautomatiska studsare Be­nelli Argo som snabbt blev en stor favorit bland världens jägare.

Skjutegenskaper

Benelli Raffaello Black är en trevlig bekantskap på lerduvebanan. Liksom Beretta A 400 är vikten bantad till cirka 3 kg vilket är aningen lågt i förhållande till traditionella hagelvapen. Rekylen med jaktammunition och de olika tränings- och tävlingspatroner som provades var inget att tala om. Nu är ju inte pipan kamrad för de värsta magnumsmällarna vilket kanske är tur. Benelli har ett nytt progressivt rekyl­dämpningssystem, Progressive Comfort, som fungerar även med de lättaste laddningar. Mellan kolv och mekanism sitter en bricka som kan vändas för att anpassa kol­ven för vänsterskyttar. Det är en enkel procedur som alla kan göra själv. För en vänsterskytt är det en god idé att låta handlaren vända brickan innan man provskjuter vapnet. Justerbrickorna gör det möjligt att justera kolvens dropp 45, 50, 55, 60 eller 65 mm. Kolvlängden är 36,5 cm och kan justeras med en tjockare bakkappa.

Rekylomladdning

I alla filmer från duvjakt i Sydamerika svingas det Benellis rekylopererade halvautomater, naturligtvis av ett skäl, driftsäkerhet. Den intensiva skottlossningen och värmen kräver sin tribut av vapnen. Naturligtvis förekommer andra fabrikat men Benelli står i en särställning. Några serier på trapbanan med 24 grams stålhagel vållade inga problem med omladd­ning vilket känns betryggande.

Mekanism

Benelli har en låsning med roterande slutstyckshuvud. Låsklackarna på slutstyckshuvudet låser i motsvarande urfräsningar i pipan. Rekylen pressar klackarna ur sin låsning och tar med sig den avfyrade patronen ur mekanismen och nästa patron förs in i pipan med kraft från en fjäder i kolvhalsen. Mekanismen är snabb och pålitlig med laddningar mellan 24 och 56 gram. Avfyrningsmekanismen har ett traditionellt utseende i halvautomatsammanhang. För en halvautomat känns avtrycket riktigt bra. Mekanismen är mycket välgjord och har mycket välpolerade metalldelar som naturligtvis bidrar till hög funktionalitet och livslängd. Vapenvården underlättas också. Lådan har en mattsvart yta med vit text. Hur nötningshärdig färgen är efter år av skytte är svårt att sia om. Benelli har modifierat laddbryggan och gett magasinsbotten en röd färg som gör det enkelt att se om det är någon patron i magasinet.

Kolv

Benelli Raffaello Black har valnötskolv av riktigt bra kvalitet. Kolven har justerbar kolv- ­kam som justeras genom att den gummerade delen av kolven byts ut. Detta görs genom att skruvarna som håller kolvkammen lossas efter att bakkappan har tagits bort. Kolvmåtten passade i vart fall mig på ett utmärkt sätt vilket bevisades på trapbanan med några fina rundor. Benelli Raffaello har mycket inbyggd skjutglädje. Lätt, smidig, väl­balanserad och nästan ingen rekyl, vad mer kan man begära? Möjligen är avståndet från pistolgreppet till avtryckaren onödigt långt. Greppet blir inte bekvämt och avtryckarfingret når nästan inte fram. Hela Benelli Raffaello Black ger ett elegant intryck. Det är helt enkelt ett snyggt vapen som inte skäms för sig.

Modeller

Modellutbudet är stort och i viss mån svåröverskådligt. Inledningsvis enligt hemsidan finns Raffaello i tre kalibrar, .28, .20 och .12. Sedan finns ett antal modeller med valnötskolv och några med syntetkolv. De olika modellerna erbjuder olika gravyrer och val­nötskvaliteter efter kundens behov och ön­ske­mål.

Pipa

Benelli har en nyutvecklad pipa, Power Bore, med en diameter mellan 18,3 och 18,4 mm vilket uppges ge bättre hastighet, bättre precision och penetration. Till systemet hör fem stålhageltestade choketuber med en chokenyckel i ett praktiskt plastfodral. Pipan har en ventilerad spång med ett fiberoptiskt korn som kan bytas till andra färger efter ljus.

Sammanfattning

Berettakoncernen har med A400 och Benelli Raffaello och alla andra modeller ett stabilt grepp om halvautomatmarknaden. Benelli Raffaello Black med valnötskolv är ett gott alternativ för den som inte tycker att syntetvärlden är trivsam att leva med. För de som vill leva i syntetvärlden har Benelli i Raffaello-modellen flera alternativ.

Fakta:

Kaliber: 12/76. Piplängd: 24, 26, 28 och 30 tum. Säkring: I varbygelns framkant. Vikt: Ca 3,0 kg. Choker: Fem Crio choker. Pris: 19 490 kr. Generalagent: Sako Sweden AB.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!