Begär skyddsjakt på varg som dödade jämthund

Värmland (JJ) En ny ansökan om skyddsjakt kommer att lämnas in i området där jämthunden Emil häromnatten dödades av varg i Rackstadreviret.

Jämthunden Emil hittades vargdödad i onsdags. Foto: Privat

Jaktjournalen berättade på onsdagen om jämthundshanen Emil som slet sig och sprang till skogs på tisdagskvällen i Brunskog. Läs artikeln här.

Han hördes skälla men sökandet och försöken att fånga in honom fick avbrytas på grund av snö och mörker.

På onsdagen hittades han död och till stora dela äten.

Området ligger inom Rackstadreviret där vargarna har dödat tre hundar och skadat tre sedan i höstas.

Fyra vargar, samtliga årvalpar, har skjutits i skyddsjakt och nu kommer jaktledaren Bertil Forsberg att skicka in en ny ansökan om skyddsjakt, berättar Värmlands Folkblad.

”Födosök”

– Länsstyrelsens besiktningspersonal har varit ute och besiktigat och det står klart att det är varg som attackerat hunden. Nu har vi återigen fått bekräftat att det handlar mer om födosök än revirmarkering från vargarnas sida, säger Bertil Forsberg till tidningen.

Han framhåller att både jakt och eftersök på trafikskadat vilt blir lidande när jägarna inte längre vågar släppa sina jakthundar.

Bertil Forsberg anser att en dom i Högsta förvaltningsdomstolen ger stöd för ytterligare skyddsjakt.

– Den fastslår att det ska vara möjligt att jaga på landsbygden. Även i områden där det finns varg. Men det går ju inte här. Ingen vågar släppa sin jakthund i det här området där vargarna söker upp och äter hundar, säger Bertil Forsberg till Värmlands Folkblad.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Sverige har 2 900 björnar

Stockholm (JJ) Den svenska björnstammen växer. Av 2017 års populationsberäkning dras slutsatsen att det i dag finns cirka 2 900 björnar i landet.

Annonser