Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Antalet personer som insjuknar i den fästingburna smittan TBE ökar i Västra Götaland. Foto: Istock

Hittills i år har 14 personer i Västra Götaland insjuknat i den virusspridna hjärnhinneinflammationen TBE. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog säger till Sveriges Radio Sjuhärad att de flesta fallen i länet brukar registreras under augusti och september.

Det finns inget botemedel mot TBE, som i värsta fall kan leda till döden. Läkarna kan bara lindra symtomen.

Ulf Östlund i Skara smittades 2011 och är i dag sjukpensionär.

– Det finns inget botemedel, man får lite smärtstillande för feber och huvudvärk. Jag sover nog bort ett halvår, klarar inte att ta emot besök, säger Ulf Östlund till P4 Sjuhärad.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog är ävertygad om att smittan kommer att sprida sig norrut i landet.

– Vi börjar få fall av TBE i Dalarna, ett område som bara för några år sedan ansågs säkert från TBE. Man har även sett fästingar med TBE-virus ändå upp mot Umeå, säger Peter Nolskog till P4 Sjuhärad.
Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser