Beaglarna vann Småhunds-SM – Både individuellt och i lag

Erik Lyden tillsammans med sin SM-vinnare. Vårgårda (JJ) Det blev Dilshagens Tykavik eller Torsten som han kallas i vanliga fall som tog hem SM-vinsten på Småhunds-SM i år. De tre startande beaglarna fick dessutom ihop flest poäng totalt och vann lagsegern.

Småhunds-SM är över för i år och segrande ur striden om SM-titeln blev beaglen Dilshagens Tykavik, ”Torsten” med ägare Erik Lyden, Gränna.

Torsten startade på en provruta i Remmene där det var gott om rådjur. Första drevet slutade snöpligt vid en å efter 65 minuter, men Torsten tog snabbt upp ett nytt rådjur. Denna gång blev han störd av vildsvin och kopplades efter 70 minuter. Ytterligare ett snabbt nytt upptag resulterade i ett fint drev där provgruppen såg rådjuret hela tolv gånger. För att hinna ett sista prisdrev kopplades hunden efter 86 minuter. Ett nytt drev provtiden ut gav ett sista tredjepris. Resultatet stod sig i konkurrensen och Torsten fick totalt 96,2 poäng (50 ep + 46,2 SM-poäng)

Totalt skrapade också de tre startande beaglarna ihop flest poäng och vann därmed lagvinsten också. På andraplats kom lag tax, därefter drever och slutligen basset.

För hela resultatlistan besök Jaktjournalens SM-sida.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser