Be till gudarna för ökad jaktlycka

Resultatet före lunch första dagen på Jaktjournalens redaktionsjakt. Dessutom hade man haft ståndskall på björn, men det var fullskjutet. Vem som hade bett och till vilken gud är lite osäkert.
Den mesta av övertron i samband med jakt är i dag borta. Undan­ta­get är möjligen idéer om kalibrars, kulors och ha­gels förmåga att ta död på däggdjur och fåglar. Det hand­­lar emellertid inte så mycket om kulor stöpta av nedsmälta kyrkklockor, gryn i krutet, hugg­ormar i pipan eller att pissa i loppet.
Däremot går debatterna på diverse nät­sidor heta när mer eller mindre (ofta mindre verkar det som) erfarna jägare diskuterar vad som dödar bytet mest effektivt.

Skitjakt!

Övertron runt själva jaktutövningen har definitivt minskat och dagens jägare är mest fo­ku­serade på speciella jaktplagg i olika kamouflagemönster, turkepsar och västar samt olika jaktformer och inte minst jakthundraser.
Det var värre förr. Speciellt inför jakten. Mötte man en ogift kvinna på väg till jakten var det bara att gå hem igen. Detsamma gällde om en katt sprang över vägen. Om detta är orsaken till många jägares något ansträngda förhållande till katter får vara osagt men uttrycket att det bara finns två typer av katter, döda och ännu ej döda, kan tyda på det.
Man skulle aldrig lyckönska en jägare på väg ut på jakt. Frun i huset skulle i stället kasta en sko eller sopkvast efter honom och möjligen önska motsatsen, typ må du bryta ett ben, skjuta en kråka eller att det generellt ska gå åt skogen. Detta hänger fortfarande kvar då man i Danmark önskar god jakt med uttrycket ”Knæk og bræk!” I Sverige säger man ”Skitjakt!” och i Norge blir det ”Skitt jakt!”

Gå en kurs
Jaktlycka var förr något man hade eller inte hade. Var den borta och framgångarna saknades berodde det på att man gjort något fel i förberedelserna inför jakten. Någon ritual var glömd, fel utförd eller så var man lyckönskad. Man kanske hade skjutit en skata hemma på gården eller gjort något annat obetänk­samt.
I dag är det mer fokus på själva jaktupplevelsen och flera, icke minst jägarförbunden, har utnyttjat detta i kommersiellt syfte genom att erbjuda olika jaktkurser. Norges Jeger- og Fiskerforbund har det till och med som slogan,  ”Vi gör dig till en bättre jägare!”
Alla jakttidskrifter är också med på karusellen med artiklar som ”Locka in älgen”, ”Välj rätt pass”, ”Så lurar du orren” eller ”Hur blir man en effektivare rävjägare”. Meningen är att jägarna kommer (kanske) att uppnå jakt­liga framgångar genom att delta i en kurs, se filmer eller läsa artiklar.

Vända sig till gudarna?
Många hävdar att det enda sättet att nå jaktliga resultat är att jaga mycket. Jakten är som ett lotteri – köper man tillräckligt många lotter så vinner man förr eller senare. Den som har lite jaktlig erfarenhet vet att det stämmer. Det gäller att nöta på, då kommer till slut resultaten.
Men varför går ibland allt som på räls medan det nästa gång bara är stolpe ut? De jaktliga kunskaperna och färdigheterna är desamma, hundarna är lika bra som de varit tidigare och viltet finns där. Varför vill det sig inte? Har man gjort något fel och vad kan man göra för att det ska gå bättre?
Förr i tiden, när människan var mer bero­ende av jaktliga framgångar, fanns det jakt­­gudar att tillbe. Det fanns den gaeliska jaktgudinnan Abnoba, den grekiska jaktgudinnan Ar­­temis och den ro­mer­ska jaktgudinnan Diana. Gu­den Coci­dius dyrkades på de brittiska öarna och var en gud förbunden med skog och jakt.
Här i Norden trodde folk förr på Ull, guden för jakt. Han blev också tillbedd när det gällde skidåkning, pilbåge och sköldar, så någon jaktspecialist var han nog inte. Det verkar således som om det bara finns ett alternativ och det är den skandinaviska jaktgudinnan Poshjo-akka. Hur man kommer i kontakt med henne är dock lite osäkert. Hon finns på Wikipedia men har ännu ingen Facebookprofil!
Dagh Bakka

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser