Bävrarna i Stockholm ökar

Bäverstammen i vattnen som rinner genom Stockholm har ökat markant de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson Stockholm (JJ) Det är idag inte speciellt ovanligt att få syn på en bäver simmandes i vattnet vid Kungsholmen i Stockholms innerstad. Beståndet har fördubblats de sista två åren.

–  Det är svårt att säga hur många det finns, men beståndet har vuxit som attan de senaste åren med en riktig topp i år och förra året, säger Tommy Tuvunger, viltvård- och skadedjurssamordnare i Stockholms stad till Mitt i Kungsholmen.

Eftersom skadorna har fördubblats drar Tommy Tuvunger också slutsatsen att bäverbeståndet har vuxit sig dubbelt så stort. Det diskuteras nu om det kan bli aktuellt med skyddsjakt framöver. Inga personskador av fallande träd har hittills inträffat men en bil förstördes när ett bävergnagt träd föll över den vid Klarabergsleden för ett par år sedan.

– Vi har pratat om det men inga beslut är tagna. Vi ska först se hur stora skadeverkningarna är, säger Tommy Tuvunger.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser