Bäverproblem i Örebro

Örebro (JJ) Det finns för många bävrar i naturreservatet Oset i Örebro och kommunen anser att man måste skjuta av stammen för att förhindra att de ger sig på ledningssystemen.

Många av träden utefter promenadstråken och Svartån i naturreservatet Oset bär spår efter bäverangrepp. Både angripna och närliggande träd har i efterhand fått skydd av hönsnät.
– Vi har ett akut problem med bävrar, konstaterar Mats Rosenberg, kommunekolog.

Det största problemet med bävrarna i naturreservatet är risken att de ger sig ut i ledningssystemet och in i staden.

– Bävrar lider inte av klaustrofobi och kan få för sig att simma in i en dagvattenle dning och dyka upp var som helst i staden. Eller också dämmer de upp i vattensystemen och orsakar översvämning, säger Mats Rosenberg. Nu ska ett antal av Osets bävrar skjutas av och Örebro kommuns Karl-Heinz Nilsson har redan satt en grupp skyddsjägare på uppdraget.

Eftersom det är allmän jakttid fram till den 10 maj är det kommunen som själv beslutar om jakt.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Jakstuga på muséum

Östergötland (JJ) På Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har jaktstugan upphöjts till museiföremål.

Annonser