Bättre år i Norge än Sverige för fjällräven

Norge (JJ) Till skillnad från Sverige upplever Norge ett bra år för fjällrävarna.

Fjällräven har ett bra år i Norge. Foto: Gettyimages

Vi berättade nyligen att det fötts 45 kullar fjällrävar i år i Sverige och att det är färre än forskarna hoppats på.

Det kan vara värmen och torkan som är orsaken.

I Norge har man hittat 41 kullar födda i år och det är bra notering, enligt forskare som NRK talat med.

Födotillgången avgörande

– Vi är lite osäkra på varför det har fötts så många kullar i år, men det måste finnas en del smågnagare som hjälper till att vi får så många valpar, säger Geir Heggmo, Statens naturoppsyn, till NRK.

Fjällrävarna är helt beroende av hur födotillgången ser ut. Hösten och vintern tar livet av många valpar.

– Hur många som överlever är anhängigt hur hösten blir när det kommer till smågnagare. Om det inte är många gnagare i höst kommer det att bli stor dödlighet bland valparna, säger Geir Heggmo till NRK.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser