Bättre år i Norge än Sverige för fjällräven

Norge (JJ) Till skillnad från Sverige upplever Norge ett bra år för fjällrävarna.

Fjällräven har ett bra år i Norge. Foto: Gettyimages

Vi berättade nyligen att det fötts 45 kullar fjällrävar i år i Sverige och att det är färre än forskarna hoppats på.

Det kan vara värmen och torkan som är orsaken.

I Norge har man hittat 41 kullar födda i år och det är bra notering, enligt forskare som NRK talat med.

Födotillgången avgörande

– Vi är lite osäkra på varför det har fötts så många kullar i år, men det måste finnas en del smågnagare som hjälper till att vi får så många valpar, säger Geir Heggmo, Statens naturoppsyn, till NRK.

Fjällrävarna är helt beroende av hur födotillgången ser ut. Hösten och vintern tar livet av många valpar.

– Hur många som överlever är anhängigt hur hösten blir när det kommer till smågnagare. Om det inte är många gnagare i höst kommer det att bli stor dödlighet bland valparna, säger Geir Heggmo till NRK.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser