Bästa hundskyddet mot vargangrepp

Kungsbacka (JJ) Forskare från SLU presenterar i december en studie om vilka åtgärder som bäst skyddar jakthunden mot vargangrepp. Den i särklass bästa åtgärden är dock inte direkt kopplad till hunden.

Avspårning av vägar innan jakt är kanske den absolut bästa åtgärden om man vill ksydda sin jakthund från vargattacker. Arkivfoto: Per Jonson.
Vill man inte riskera att hunden stöter på varg under jakten bör man spåra av jaktmarken innan man släpper hunden. Den slutsatsen drar SLU forskarna som intervjuat både jägare som fått sina jakthundar attackerade av varg och jägare som klarat sina hundar men haft liknande förutsättningar.

De faktorer som bäst skyddar jakthunden mot vargangrepp är telefonkedjor jägare emellan, avspårning av vägarna inom jaktmarken och skyddsvästar, rapporterar Vetenskapsradion.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser