Bara timmar till björnjaktspremiären!

Kungsbacka (JJ) Tidigt i morgon bitti startar årets björnjakt. Totalt ska 226 björnar fällas, men det kommer att bli en riktigt svettig inledning på jakten. Högtrycket består med höga temperaturer och sol de närmaste dagarna.

Mycket talar för att jägarna vid årets björnpremiär får svettas i värmen. Foto: Roger C Åström.

 

Ett stort antal björnar fälldes redan i våras, främst i renskötselområdet. Detta har inneburit att årets björntilldelning till jägarna minskat. År 2014 tilldelades 274 björnar, mot årets tilldelning på 226 djur.

Intresset för björnjakt är fortsatt stort och jakttiden är satt från den 21 augusti till den 15 oktober, med undantag för marker ovanför odlingsgränsen i Norrbotten där jakten avslutas den 30 september.

Jakten får starta en timme före solens uppgång och måste avslutas senast två timmar före solens nedgång.

Tyvärr verkar vädret bli mycket varmt då det stabila högtrycket vi haft ett par dagar ligger kvar, med dagstemperaturer på runt 25 grader i de sju norra länen som björnjakt är tillåten i.

Det kommer att innebära att jägarna måste sätta igång jakten så tidigt som möjligt då morgontemperaturerna är betydligt lägre. Det blir också viktigt att snabbt ta kontakt med länsstyrelsernas besiktningsmän och att transportera de fällda björnarna till slakteri och kylrum så att de inte surnar.

I fjol fyllde jägarna tilldelningen i Gävleborg på morgonen den fjärde jaktdagen. Många tror att det även i år blir en snabb jakt i flera områden. Därför blir det extra viktigt att följa avskjutningen via respektive länsstyrelse.

Jaktjournalen kommer som tidigare år att bevaka björnjakten och rapportera här på hemsidan. Har Du bilder från en lyckad jakt är det bara att skicka ett mms så ringer vi upp och tar berättelsen.
Skicka till: 070-395 00 94.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser