”Bågjakten måste utvärderas i praktiskt jakt”

Öster Malma (JJ) – Naturvårdsverket är lite väl ängsligt över svensk jakt med pilbåge. Det säger Jägareförbundets Daniel Ligné om att bågjakten ska utredas ytterligare ett år.

Daniel Ligné tycker att Naturvårdsverkets tjänstemän agerar för ängsligt. Foto: Privat och Gettyimages

Det blir ingen bågjakt i Sverige från hösten 2019. Saken ska utredas ytterligare, meddelade Naturvårdsverket på fredagsmorgonen. Läs om det här.

Svenska Jägareförbundets riksjaktsvårdskonsulent, Daniel Ligné, tycker att verket agerar väl försiktigt.

”En miljon fakta”

– I och för sig har Jägareförbundet aldrig någonting emot mer fakta. Men kring bågjakten har vi en miljon fakta, bland annat från de länder runt oss där den här jaktformen är tillåten, säger Daniel Ligné.

Han pekar på att förslaget var att inleda bågjakt på prov i Sverige från och med hösten 2019.

– De här försöken kan inte göras i laboratoriemiljö utan utvärderingen måste ske vid praktisk jakt. Jag tror att Naturvårdsverket tagit intryck av de protester som exempelvis Djurets rätt dragit igång och tycker att man agerar väl ängsligt, säger Daniel Ligné.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser