”Bågjakten måste utvärderas i praktiskt jakt”

Öster Malma (JJ) – Naturvårdsverket är lite väl ängsligt över svensk jakt med pilbåge. Det säger Jägareförbundets Daniel Ligné om att bågjakten ska utredas ytterligare ett år.

Daniel Ligné tycker att Naturvårdsverkets tjänstemän agerar för ängsligt. Foto: Privat och Gettyimages

Det blir ingen bågjakt i Sverige från hösten 2019. Saken ska utredas ytterligare, meddelade Naturvårdsverket på fredagsmorgonen. Läs om det här.

Svenska Jägareförbundets riksjaktsvårdskonsulent, Daniel Ligné, tycker att verket agerar väl försiktigt.

”En miljon fakta”

– I och för sig har Jägareförbundet aldrig någonting emot mer fakta. Men kring bågjakten har vi en miljon fakta, bland annat från de länder runt oss där den här jaktformen är tillåten, säger Daniel Ligné.

Han pekar på att förslaget var att inleda bågjakt på prov i Sverige från och med hösten 2019.

– De här försöken kan inte göras i laboratoriemiljö utan utvärderingen måste ske vid praktisk jakt. Jag tror att Naturvårdsverket tagit intryck av de protester som exempelvis Djurets rätt dragit igång och tycker att man agerar väl ängsligt, säger Daniel Ligné.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser