Bågjakten får vänta – beslut kommer inte förrän 2020

De bågjägare som väntat på beslut om pilbågsjakt får hålla sig ett tag till. Nu meddelar Naturvårdsverket att det kommer att dröja till årskiftet 2019/2020 eftersom frågan kommer att utredas ytterligare.

Beslut om bågjakt kommer att dröja till årskiftet. Foto: Istock

Naturvårdsverket arbetar just nu med ett nytt regelverk för jaktmedel. Men delen om pilbågsjakt har man nu beslutat att utreda ytterligare innan man kan fatta beslut.

– Under hela 2019 kommer frågan om pilbågsjakt att utredas mer i detalj och ett avgörande bedömer jag kan komma tidigast kring årsskiftet 2019/20, kanske senare, säger Hanna Dittrich Söderman på Naturvårdsverket.

Huruvida bågjakten kommer att tillåtas eller inte är alltså inte klart utan bågjägarna får vänta med besked i ytterligare ett år. Vid ett eventuellt tillåtande kommer man också att fastslå de krav som ställs på utrustning med mera.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser