Bågjägare åtalas för att ha skjutit ren

Idre (JJ) En man åtalas för att ha skjutit en ren med pilbåge, samt ha uppgivit att han handlade på uppdrag av polisen.

Mannen sköt en ren med en kraftig pilbåge, något som den åtalade också erkänner. Renen föll inte omgående utan kunde ta sig ut på en intilliggande väg. Där kunde ett vittne följa händelsen och mannen uppgav då att han var polis och på plats för att han fått uppdraget att leta reda på en skadad ren. Av den anledningen åtalas han också för föregivande av allmän ställning

Att skjuta en ren är inget jaktbrott. Renen är ett tamdjur och därför handlar det om stöld och skadegörelse, medan det kan bli ett betydligt allvarligare straff för föregivande av allmän ställning, det då mannen hade en officiell ställning men ej som polis.

Mannen erkänner själva skjutningen, som ska ha skett i nöd enligt den åtalade. Han nekar dock till att åtalspunkten om föregivande av allmän ställning.

Renen, som tillhörde ett barn i Idre nya sameby ska ha ett värde av 8600 kronor, skriver Dala Demokraten.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser