Bågjägare åtalas för att ha skjutit ren

Idre (JJ) En man åtalas för att ha skjutit en ren med pilbåge, samt ha uppgivit att han handlade på uppdrag av polisen.

Mannen sköt en ren med en kraftig pilbåge, något som den åtalade också erkänner. Renen föll inte omgående utan kunde ta sig ut på en intilliggande väg. Där kunde ett vittne följa händelsen och mannen uppgav då att han var polis och på plats för att han fått uppdraget att leta reda på en skadad ren. Av den anledningen åtalas han också för föregivande av allmän ställning

Att skjuta en ren är inget jaktbrott. Renen är ett tamdjur och därför handlar det om stöld och skadegörelse, medan det kan bli ett betydligt allvarligare straff för föregivande av allmän ställning, det då mannen hade en officiell ställning men ej som polis.

Mannen erkänner själva skjutningen, som ska ha skett i nöd enligt den åtalade. Han nekar dock till att åtalspunkten om föregivande av allmän ställning.

Renen, som tillhörde ett barn i Idre nya sameby ska ha ett värde av 8600 kronor, skriver Dala Demokraten.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser