Badgerhills X-po: Rävsprängare i toppklass

Dio i full frihet utstrålar både styrka och beslutsamhet. En hund med suverän jaktlust och rovdjursskärpa.Badgerhills X-po är landets bäst meriterade släthåriga foxterrier. X-po som vanligtvis kallas för Dio ägs av Alfred Olofsson, en ung rävjägarfantast med finska stövare och terrier som största intresse. – Jagar man räv är en terrier ett måste, säger Alfred som lyckats väl med sin hund både på jakt och jaktprov.

För Alfred Olofsson är jakt i det närmaste liktydigt med rävjakt. Alfred jagar på ett par marker kring Ersmark, norr om Skellefteå i Västerbotten. Alfred hade fram till i vinter två finska stövare. En av hundarna, en unghund, föll offer för trafikdöden under vintern.
Efter olyckan fick Tello, 7 år, en finsk stövare som är både räv- och harchampion, sköta rävjakterna på gården. Alfred har redan beställt en ny finnstövarvalp, även den här gången från Finland, där man enligt Alfred har mycket fina rävlinjer.

Gryt

Alla som specialiserat sig på rävjakt med stövare vet att många drev slutar framför ett par hål i marken.
– Att jaga räv utan grythund är helt enkelt inte effektivt, hävdar Alfred.
Dio är Alfreds första grythund och det visade sig vara väldigt enkelt att välja valp. När Alfred tog kontakt med klubbens valphänvisare, Lennart Härnesund, Hökerum, visade det sig att han själv hade en valpkull. Alfred beställde en hanvalp som anlände med flyg.
Första sommaren tränade Alfred sin unghund i konstgryt. När Dio var 14 månader gick han första gången ner i ett naturgryt.
– Det blev min jaktkompis Dick Lindström som fick skjuta räven eftersom min bössa klickade, berättar Alfred.
Dio är född i slutet av oktober och efter första riktiga jakthösten kunde Alfred notera fem fällda rävar efter Dio.

SprängareDio med en av sina många rävar som skjutits efter goda arbeten i rävgryt.

Alfred undviker att gräva i gryten när han jagar.
– Dio är en suverän rävsprängare och jag vill att han ska behålla den egenskapen, säger Alfred. När Dio går in i ett gryt jobbar han 10-15 minuter med räven och sedan kommer han ut för att byta ingång.
– Ofta kommer räven strax efter att Dio kommit ut ur grytet, berättar Alfred.
Om räven av någon anledning inte vill lämna grytet avstår oftast Alfred att ta till spade och spett.
– Jag undviker att gräva eftersom jag vill behålla Dios rörlighet i grytet. Risken finns alltid att Dio ska ändra beteende och lära sig att stanna inne i grytet till dess att någon gräver sig fram till honom och räven.
De få gånger som Alfred tvingats gräva i gryt har visat sig vara när räven legat död inne i grytet.
– Det är trots allt stövardreven som är höjdpunkten på jakten och om vi inte lyckas få ut räven får jag ofta en ny chans på samma räv efter några dagar.

Jaktträning

Att träna sin hund i konstgryt anser Alfred inte vara speciellt viktigt även om det kan vara kul att se hur hunden arbetar. Han är kritisk till jaktprovsreglerna som kräver att hunden måste ha ett godkänt grytanlagsprov på grävling för att hunden ska få starta i ett naturgryt.
– Jag fattar inte poängen med att man ska tvingas träna i konstgryt på en grävling när det är rävjakt som gäller för mig och min hund, säger Alfred.
– Det är lika klyftigt som om man skulle kräva en haretta på stövaren för att den skulle få starta på rävprov.
Alfred har tidigare skrivit motioner i ärendet till klubben och ifrågasatt det tidigare kravet på väl godkänt grytanlagsprov för att få starta i naturgryt men då fått avslag. I och med att galler infördes mellan grävling och hund i konstgryt har reglerna ändrats så att det nu finns endast godkänd eller icke godkänd.
– På så sätt har det blivit bättre, säger Alfred som trots allt inte gillar systemet med galler i konstgryt eftersom man numera inte har svårt att bedöma skärpan på hunden.
– Konstgryt kan vara bra för unghundsägare som inte vet hur hunden arbetar, men Alfred tror inte att man får en bättre hund av att träna i konstgryt. Det är ju i naturgryt som hunden ska fungera, men tyvärr har det blivit så att många bara använder sin hund i konstgryt och det har blivit lite av en social tillställning där hundintresserade träffas och tränar sina hundar i jakten på meriter.
Att Alfred inte gått något prov i naturgryt med Dio förklarar han med att Dio är en rävsprängare som i sin ungdom hade måttligt intresse för grävling och inte fungerade tillfredsställande på grävlingen i konstgrytet.
– Det hände att han inte alls brydde sig om grävlingen i konstgrytet, berättar Alfred. Han gjorde sitt första väl godkända prov i konstgrytet i Drängsmark sommaren 2004.
– Dio hade en bra dag och då kan det mesta lyckas, säger Alfred förklarande.
– Jag kommer att starta honom på jaktprov till hösten, det känner jag lite som en skyldighet eftersom jag själv kritiserat systemet och hävdat att det är i naturgryt som hunden ska visa vad den går för.
Dios största meriter är enligt Alfred de 30-tal rävar och några grävlingar som fällts efter honom under åren. Jaktresultatet plus Dios ärriga nos är kvitto nog på hans meriter, säger Alfred.
Dio är både svensk och finsk jaktchampion. I Finland har Dio startat på två prov motsvarande öppen klass där han tog full pott, B 44. På det tredje provet som motsvarar elitklass tog han också full pott, A 50.
För att få starta i A-klassen i Finland krävs två godkända B-prov. I Finland använder man räv som provdjur och i Sverige är det grävling i konstgrytet.

UtställningAlfred Olofsson, hängiven rävjägare, med sin stjärna Badgerhills X-Po, även kallad Dio, som är både svensk och finsk jaktchampion.

Dio har en trea och en tvåa på utställning. Dio väger 7,6 kilo och är 38 centimeter hög. Bröstomfånget är 43 centimeter.
– Helt okej storleksmässigt enligt rasstandard, berättar Alfred. I utställningsringen tappar Dio på att han har något kort hals, aningen litet och feminint huvud.
– Tyvärr är det oftast alldeles för tunga och stora hundar som tar hem utställningspriserna, säger Alfred.
– Det har gått på tok för långt när hundar som väger 12 kilo kan vinna en utställning. Rasstandarden säger att en hane ska väga 7,2-8,1 kilo och en tik ska ligga mellan 6,8 och 7,7 kilo.
– Syftet med rasstandarden är att behålla exteriören så att hundarna ska kunna utföra det jobb de är avsedda för.

Jakt

Under jaktsäsongen jagar Alfred tre dagar i veckan med sina stövare och Dio. Vissa perioder blir det ännu mer jakt och terriern ligger hela tiden i beredskap för att rycka in och rensa när någon räv gått i gryt. Under mellansäsongen tränar Alfred sina stövare och terriern i Kågeälven där hundarna får simma.
– Hundarna simmar och jag paddlar kanot 10-15-minuterspass med vilopauser emellan. Simträningen varvas sedan med cykelturer för att hundarna ska vara i god form till höstens jakter.
Dios största fördel är enligt Alfred hans oerhörda rovdjursskärpa och jaktlust.
– Han tog en katt när han var sex månader, säger Alfred förklarande.
Dio är inte för skarp utan använder trots allt huvudet när han jagar. Inte minst hans ärriga nos vittnar om den tuffa tillvaron nere i gryten.
På ett av proven i Finland menade domaren att Dio var en av de bästa hundar han sett.
– Det värmde, säger Alfred. Alfred poängterar även Dios egenskaper som behaglig och stillsam hemmahund.
Eftersom Alfred sällan eller aldrig gräver i gryten kan jakterna ibland gå väldigt snabbt. Alfred berättar om ett tillfälle när en jaktkompis ringde en julafton och hade en räv inne.
– Han ville låna Dio för en snabbtur och hade lovat hustrun att han inte skulle vara borta länge.
Tio minuter till grytet med bil, två minuter i grytet och tio minuter hem var budgeterat och det visade sig att han klarade räven på 22 minuter.
– Det var en lyckad jakt.
Det finns två kullar efter Dio, eller Badgerhills X-po som han heter. I första kullen finns det hundar som man redan testat och skjutit för. I den andra kullen har två tikar redan vid drygt 12 månaders ålder meriterat sig på prov och den kullen ser mycket lovande ut. Alfred har ytterligare parningar på gång och i hans egen almanacka finns ytterligare en terrier inplanerad om två år.
– Räven är det vackraste och roligaste jaktvilt vi har, hävdar Alfred. Om man ska jaga räv är en terrier ett måste och därför kommer det naturligtvis följa fler rävsprängare efter Dio på markerna kring Ersmark.Information om släthårig foxterrier hittar du på klubbens hemsida: http://www.foxterrierklubben.com/

SJCH, FJCH Badgerhills X-poÄrren på nosen vittnar om ett antal närkontakter med räv i gryten kring Ersmark.
Efter: Revbergets Otto N05307/93
Undan: SJCH Fanta S47288/92
Ägare: Alfred Olofsson, Ersmark
Uppfödare: Lennart Härnesund, Hökerum

Utställning:

2002-07-21 Piteå Paula Heikkinen-Lehkkonen 3:a
2004-10-10 Sundsvall Benny Blid 2:a

Jaktprov:

2002-06-16 Drängsmark Rasmus Boström Ej GK
2002-08-10 Drängsmark Peter Wikström Ej GK
2004-05-23 Drängsmark Tommy Sundell VG
2004-07-31 Öja, Finland Reijo Malila B 44 (VG)
2004-07-31 Öja, Finland Sami Mäkelä B 44 (VG)
2004-08-01 Öja, Finland Sami Mäkelä A 50 (VG)
Text och foto: Roger C Åström
Jaktjournalen mars 2004

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser