Axemmy’s Hilda – supervass luzernerstövare

Luzernerrasen är en av de till antalet sett mindre stövarraserna. Således är det ingen lätt uppgift att hävda sig på tävlingar i konkurrens med bland annat finsk- och hamiltonstövare. Men det finns kanoner. RR SE JCH Axemmy’s Hilda är en sådan och det visade hon inte minst när hon plockade hem vinsten i det prestigefyllda Eksjöprovet vintern 16/17.

Hilda far fram i harslaget.

Lars-Ove och Ann-Gerd Fritz bor idylliskt mitt i de östgötska skogarna. Gården, som ligger strax utanför Ulrika, är mycket välskött och det märks att det är människor som sätter stolthet i saker de äger och har. Så även i sina stövare. Inne i huset återfinns en mängd olika priser, diplom och tavlor. Alla är tecken på fina prestationer från deras luzernerstövare.

Deras nyaste stjärnskott Axemmy’s Hilda är kanske också den bästa de haft.

– Hon har i princip inga svagheter. Duktig att få upp och är bara föret hyggligt så är hon fantastisk till att hålla haren på fötterna. En topphund helt enkelt, säger Lars-Ove och skrattar då vi sitter i hans kök en sen februarikväll.

Tanken är att vi under morgondagen ska få se prov på Hildas egenskaper. Men husse är lite bekymrad. Kvicksilvret sjunker redan under kvällen ner mot minus tio grader. Dessutom har meteorologerna spått strålande sol och dagsmeja under morgondagen. Katastrof förstår alla stövarjägare.

Hilma har de för luzernerrasen klassiska långa öronen.

Snabbt upptag

Men ut skulle vi givetvis. Hemma i stugvärmen blir det definitivt inga hardrev. Hilda verkade för övrigt inte ett dugg bekymrad när vi packade in oss i bilen strax efter att morgonklockan ringt. En kilometerlång bilresa senare parkerar vi i kanten på ett gärde. Hemmet ligger mitt i de stora markerna, optimalt för vilken jägare som helst. Men kanske speciellt för en stövarjägare som då kan låta hundarna slita med hartraj medan man själv hugger ved eller sysslar med annan lämplig gårdssyssla…

Tiken är ivrig att komma i gång och det märks att hon vet vad som komma skall. Överallt finns harspår i snön, så någon brist på villebråd verkar det inte vara. Snarare tvärtom. Svårigheten ligger istället i att sortera ut det varmaste slaget.

I värmen från morgonsolen står vi avvaktande och inväntar vad som ska ske. Men haren verkar inte ligga i vårt direkta närområde och stövaren drar sig lite längre ifrån oss. Vi hakar på och precis när vi rundar ett skogsparti skriker Hilda i.

Besvärligt före

Nästan direkt får vi se haren. Då är tiken inte långt bakom och musiken är minst sagt vacker. Ett skall med många olika nyanser och stundtals låter det som det är tre hundar i skogen.

Till en början går drevet bra och passerar oss bara några meter innanför skogskanten vi bevakar. Men sen bär det av rätt upp på vägen och dagens besvärligheter ska få sin början. Haren väljer att ta vägen en längre bit och Hilda får direkt bekymmer. Vägen är ganska rak och går i riktning från väst till öst. Solen stiger och värmer backen och vittringen blir genast mycket svag. Inte nog med det. Snart kommer en sandbil körandes. Om vittringen på vägen var liten innan så dödar väl det nya lagret med sand de sista doftpartiklarna totalt.

Hilda sliter dock på, i tystnad.

– På tappten är det inget glappande, utan först när haren kommer på benen igen blir det musik åter, säger Lars-Ove.

Lars-Ove Fritz har en riktig drömstövare i huset.

Till slut

Men det förblir dessvärre tyst. Länge. Vi vandrar runt lite i de vackra östgötska markerna och pratar om rasen i allmänhet och Lars-Oves framgångar i synnerhet. Det har blivit några hundar sen mitten av 1990-talet då han och frugan skaffade sig den första luzernern. Något han framhåller hos sina egna hundar är ärligheten. Rasen har annars ett rykte om sig att vara lite lös, men han har försökt avla på mer hårdskällda individer och det verkar ha givit resultat på relativt kort tid.

Längre hinner vi inte i diskussionen innan Hildas skall äntligen bryter tystnaden. Resningen på tappten satt hårt inne. Men tiken arbetar på ett mycket envetet sätt och belöningen kommer till slut.

– Måtte haren hålla sig i skogen en stund nu, säger husse.

Till en början är så fallet och ett tag kan vi njuta av ett vackert böljande drev. Men så drar det sig mot en väg. Lars-Ove förstår vad som kommer hända och ser uppgiven ut. Mycket riktigt tystnar drevet då haren kommit ut på vägen och det är bara att inse – dagens före är katastrofalt.
Vi sätter oss i ett vägskäl och inväntar återigen tikens tapptarbete. Men efter någon timma utan resultat går vi och kopplar Hilda. Även jycken ser klart nedstämd ut när vi möter henne och låter sig fångas utan några som helst problem, ty lydig är hon också.

Lars-Ove och Hilma är ett hett ekipage i harskogen.

Valpkull

Det är givetvis tråkigt att det inte går bättre den dagen då en jakttidning kommer och ska göra reportage. Men som tur är finns Hildas prestationer väl dokumenterade i form av flera olika prov med riktigt höga egenskapspoäng.
När hon sedan gick och vann Eksjöprovet i mycket hård konkurrens satte hon verkligen sitt namn på stövarkartan. Till hösten ska hon representera Sverige vid Nordiska Mästerskapet för rasen som går av stapeln i Norge. Med andra ord är hon en mycket bra ambassadör för luzernerstövarna.

Det är därför självklart att Hilda ska i aveln och förhoppningsvis kan skrivande journalist om ett par år få komma upp till Lars-Ove och Ann-Gerd och göra ett nytt månadens hund-reportage med någon avkomma efter Hilda. Då i mycket bättre före.

Tre bästa egenskaperna:

1. Skall och nyansering

2. Drevsäkerhet

3. Jaktlust

RR SE JCH Axemmy’s Hilda SE10432/2014

Undan: RR SE JCH SE UCH Axemmy’s Yra S55148/2006

Efter: S R Mikko NO42518/11

Uppfödare: Lars-Ove och Ann-Gerd Fritz

Ägare: Lars-Ove och Ann-Gerd Fritz

 

Jaktprov

2017

2017-02-18      SvStk, Rolf Karlsson, 3:a Hare, 56 p.

2017-02-19      SvStk,Roger Hjalmarsson, 0:a räv  Ekl 0

2017-02-04      SvStk, Jens Engdahl 1:a hare, 64 p.

2017-02-05      SvStk, Andreas Fungbrant 1:a hare 65 p. Ekl 1

2017-01-30      SvStk, Jan Götskog 1:a Hare, 64 p. Ökl

2016

2016-11-14      SvStk, Tobias Wretefelt 2:a hare, 58 p.

2016-11-15      SvStk, Anders Rehn 0:a hare Ekl 0

2016-10-17      SvStk, Roland Johansson 0:a hare

2016-10-18      SvStk, Björn Malmgren 3:a hare, 56 p. Ekl 0

2016-09-25      SvStk, Magnus Svantesson 0:a räv

2016-09-26      SvStk, Jörgen Rolf 1:a hare, 62 p, EKL 0

2016-09-11      SvStk, Jan Götskog, 2:a hare, 60 p. Ökl

2016-01-20      SvStk, Bo Fransson 1:a hare, 60 p.

2016-01-21      SvStk, Agne Pettersson 1:a hare, 64 p. Ekl 1

2016-02-05      SvStk, Stig Linder 1:a hare, 57 p. Ökl

2016-02-14      SvStk, Anders Rehn, 0:a Ökl

2016-02-28      SvStk, Camilla Gääw Rolander, 1:a hare, 65 p. Ökl

2015

2015-12-29      SvStk, Bo Alvarsson, 1:a hare, 66 p. Ökl

2015-12-29      SvStk, Bo Alvarsson, RR

2015-02-16      SvStk, Bo Alvarsson, 2:a hare, 58 p. Ökl

2015-02-16      SvStk, Bo Alvarsson, RR

Utställning

2015-03-28 Yxnerums               SVSTK                   Morgan Wackt                                Excellent

2015-08-01 Ullared                                                     Lars Widén                                         Very Good

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼