Axel med och fällde fyra älgar – på första jakten

Axel Lundström måste ha slagit någon slags rekord i älgjakten. Inom loppet av 1,5 timme var han med och fällde tre älgar på sin första dag som självständig älgjägare. Dagen efter sköt han ytterligare en älg.

Axel med en av de fyra älgar han var med om att fälla under sina två första jaktdagar. Foto: Privat

Axel Lundström har tidigare suttit med pappa Kent på pass, men för ett par veckor sedan fyllde han 18 år och det här var hans första egna älgjakt.

– Jag satt vid en kraftlinja och såg ut över ett hygge. Efter en timme kom första älgen, en femtaggare som jag sköt. Den dog på platsen, berättar Axel.

Han och passgrannen gick fram till älgen och då kom en älg till, en tiotaggare.

– Jag och passgrannen sköt samtidigt och den gick ikull ganska snabbt, konstaterar Axel.

Hann sitta i 20 minuter

Det tog honom och jaktkompisen en timme att ta ur de båda tjurarna. Sedan hann Axel sitta i cirka 20 minuter på passet innan det var dags för älg nummer tre att göra entré.

– Det kom en liten kviga och när jag kollat att det inte var någon kalv med så sköt jag. Den gick vidare till närmaste passgrannen som avslutade.

På tisdagen hade Axel fått ett nytt pass och även där kom det älg.

– Det var en liten tjur med två knoppar, ungefär som pingisbollar i pannan, och den föll på platsen, konsterarar Axel.

Han var alltså inblandad i fyra älgar på två jaktdagar.

– En del jaktkompisar skämtar och säger att nu får det vara färdigjagat för min del.

”Snäppet sämre än min son”

Axel läser till rörmokare och på onsdagen kallade plikten i skolan.

Pappa Kent Lundström sitter på pass på den tredje jaktdagen när detta skrivs.

– Jag har också fått skjuta en älg, men jag är snäppet sämre än min son, må jag säga, berättar Kent Lundström för Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼