Avslöjar inplantering av varg

I början av 1970-talet ska tio vargar ha inplanterats i fjällområdet i norra Sverige. Det avslöjar nu en av de personer som säger sig ha varit inblandade i projektet.

Det är Eilert Gezelius i Boden som hävdar att han varit med och planterat ut vargar i Norrbotten och Västerbotten på 1970-talet. Vargarna ska ursprungligen ha kommit från Kanada. 
Detta uppger SR Sameradion.

Till Norrbottens Kuriren har Eilert Gezelius sagt att de var ett gäng som verkligen ville rädda vargen. År 1972 ska de ha köpt tio kanadensiska vargar via en kontakt i norra delen av Norge.

Uppgifterna om inplanteringen tillbakavisas dock av vargforskaren Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation. Till sameradion har Liberg sagt att om det funnits något kanadensiskt blod i de svenska vargarna så skulle de ha sett det.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser