Avslår överklagandena kring skyddsjakten i Sjundareviret

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket avslår överklagandena som gäller skyddsjakt på varg i Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta. Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg i reviret var rätt. Det meddelade myndigheten sent i går.

Alla begärande om inhibition fram  till ett slutgiltigt beslut har avslagits av Naturvårdsverket och nu har myndigheten prövat ärendena.
Totalt har sex vargangrepp inträffat i Sjundareviret fram till dags datum. Fler än 60 får har dödats eller avlivats på grund av sina skador. Länsstyrelsen i Stockholms län ansåg vid tiden för sitt beslut att det fanns risk för fortsatt allvarlig skada.

Naturvårdsverket bedömer nu att kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda i detta fall och har därför avslagit överklagandena som handlat om att stoppa jakten.

Naturvårdsverket anser att det finns skäl för skyddsjakt i det aktuella fallet trots att det finns en avkomma till en genetiskt viktig varg i Sjundareviret. Det finns däremot inte anledning att ändra villkoren för skyddsjakten. Det har varit skälet till att även det tredje överklagandet har avslagits.

Det är enligt Naturvårdsverket viktigt att långsiktiga förebyggande åtgärder vidtas framöver för att skydda mot eventuella framtida rovdjursangrepp, meddelar de i ett pressmeddelande.

Skyddsjaktstiden för vargen i reviret löper ut i dag och hittills har ingen varg fällts.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser