Undersökningen av den nyfödda vargvalpen, som avlivades sedan den hittats i skogen utanför Lesjöfors i Värmland, avslöjar att den nya föräldratiken i Forshagareviret har fått en kull i våras. Arkivfoto: Naturvårdsverket.

Avlivad vargvalp kom från Forshagareviret

DNA-undersökningen av den nyfödda vargvalpen som avlivades för en månad sedan, när den hittats i skogen nordost om Lesjöfors i Värmland, avslöjar att föräldraparet i Forshagareviret har fått en valpkull.– Sensmoralen är att låta vilda djurungar vara och låta naturen ha sin gång, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

"}}

Det var en grupp ungdomar från ett HVB-hem som hittade vargvalpen. Den hade kvar navelsträngen. De tog den nyfödda valpen till hemmet i tron att det var en hundvalp. Efter några timmar kom polisen med en eftersöksjägare och hämtade valpen som avlivades av djurskyddsskäl. Ingen misstanke om brott finns.
Ett muskelprov från valpen har analyserats på Grimsö forskningsstation. Resultatet är att det verkligen är en skandinavisk varg. Det var heller ingen avkomma till invandrade vargar, som ses som genetiskt värdefulla.

DNA-besked om Forshagareviret

– Nu på förmiddagen kom dessutom DNA-beskedet att det var en valp från Forshagareviret, berättar David Höök.
Han är vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.
­– Det vi känner till i övrigt om reviret är att hannen träffade en ny tik i vintras och att det är den tiken som är moder till valpen. Det här ger även ett tidigt besked om att det är en föryngring i reviret, säger David Höök.
Han var själv ute och spårade vargarna i reviret i vintras. Normalt upptäcks nya valpkullar först sedan den ordinarie varginventeringssäsongen startat. Inventeringen pågår den 1 oktober till 31 mars.
­

Räknas bara under inventeringen

– Så vi får se vad vinterns inventering visar i detta fall, då det endast är föryngringar bekräftade under inventeringssäsongen som räknas in i inventeringsresultatet, förklarar vilthandläggaren.
– Var det finns lyor med vargvalpar brukar vi inte känna till, kommenterar David Höök.
Fallet med den upphittade nyfödda vargvalpen har en sensmoral, konstatarer han.
– Låt vilda djurungar vara och naturen ha sin gång. Till exempel harpaltar har oftast en mamma som sedan kommer och matar dem i mörkret.