Attackfritt på bevakat vargmöte

Järvsö (JJ) Det blev ett lugnt och nästan fullsatt vargmöte i Järvsö när Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik arrangerades ett möte där Karl Hedin, företagare och jägare talade.

Folkaktionen ny rovdjurspolitik hade ett liknande möte i Ockelbo på tisdagskvällen med 300-talet deltagare, till Järvsö kom 200-talet mötesdeltagare. Folkaktionen hade fått indikationer på att det kunde bli störningar och hade därför ordningsvakter i både Ockelbo och Järvsö.

Innan Karl Hedin höll sitt föredrag sa före detta länsjaktvårdaren Stig Göran Allevik, Kilafors, att det samlade rovdjurstrycket, som i vissa delar av Hälsingland och Orsa finnmark, leder till brist på byte och därmed ökade problem för tamdjur när till exempel vargen söker föda.  

Karl Hedin talade om vargstammen och brist på statlig förvaltning av denna som en attack på befolkningen som bor på landsbygden och tvingas konfronteras med problemen.  

– Det går kanske att acceptera riksdagsbeslutet på 170-270 vargar i Sverige även om det behövs färre för att bevara stammen. Men det får inte bli så att de flesta hamnar inom ett begränsat område, säger Karl Hedin och tillägger.  

– Sedan finns det en fara i att ett demokratiskt fattat beslut blockeras av förvaltningsdomstolar.  

– Då kan det gå som i Finland, det vill säga att folk som drabbas tar saken i egna händer och den vägen decimerar vargstammen, refererar Hudiksvall Tidning från vargmötet.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser