Återigen närgångna vargar i Slettås – skyddsjakt begärd

Kommunordföranden i norska Trysil vill ha nytt tillstånd att skjuta närgångna vargar i Slettåsreviret.

Slettåsreviret, som ligger innanför den så kallade vargzonen, är känt som ett problemrevir. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Under årens lopp har det varit problem med närgångna vargar i Slettåsreviret. I vintras fälldes två vargar i licensjakten, men nu har det dykt nya vargar som är närgångna.

Jaktjournalen har tidigare berättat om de två vargar som var extremt närgångna och ställde till stora problem strax norr och söder om Stockholm 2017. De kom från Slettåsreviret och avlivades i skyddsjakt.

Vargforskare Olof Liberg uteslöt inte att vargarna lärt sig ett närgånget beteende i sitt hemrevir.

Skriver till fylkesmannen

Trysils kommun meddelar på sin hemsida att kommunens ordförande Erik Sletten, Senterpartiet, skriver till fylkesmannen, motsvarande länsstyrelsen, och vill att vargarna skjuts. I ansökningen bifogas bland annat en bild på en varg som ligger på en gårdsplan bara 400 meter från Slettås centrum.

När den gångna vinterns licensjakt i området överklagades slog Miljödepartementet fast att jakten skulle genomföras, eftersom det inte fanns några andra metoder som bedömdes verkningsfulla. Departementet konstaterade också att jakten inte hotade vargstammen.

”Långvarigt vargproblem”

Kommunordförande Erik Sletten framhåller att syftet med vinterns jakt var att få bort alla vargarna i Slettåsreviret.

Att nya närgångna vargar nu dykt upp hotar djurhållningen på gårdarna i området, menar Sletten.

– Slettås befolkning har ett långvarigt vargproblem bakom sig, vilket endast löstes tillfälligt under vinterns licensiering. Det är viktigt att syftet med årets licensjakt följs upp och att vi undviker en ny etablering av vargar i området, skriver kommunordföranden till fylkesmannen.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼