Åtalas för vådaskott

Östersund (JJ) En 78 ärig älgjägare och jaktledaren har åtalats för vållande till annans död. Kammaråklagare Christer B Jarlås anser att de båda gjort sig skyldiga till grov oaktsamhet.

Enligt åklagaren bedrevs jakten på ett sätt som utsatte andra för fara. Älgjägaren hade inte förvissat sig om att det fanns en person i skottriktningen och han hade för dålig sikt för att avlossa skott mot älgen på ett säkert sätt.
Enligt polisutredningen avlossade de båda jägarna ungefär samtidigt skott mot älgen. 67-åringen träffade älgen med sitt skott, medan den andre skyttens skott missade och passerade genom lövslyet och träffade 67-åringen.
Åklagaren har inte kunnat finna att någon tagit medvetna risker och ingen har varit berusad. Enligt åklagaren har det smugit sig in en slapphet i säkerhetstänkandet och samtliga i jaktlaget har tagit för givet att alla jägare har haft kunskaper om de säkerhetsåtgärder som ska gälla.
Enligt åklagaren har det funnits brister i säkerheten och ansvaret faller därför i första hand på jaktledaren.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser