Åtal i Lillhärdalsfallet väntas nästa vecka

Lillhärdal (JJ) De fem härjedalingar, fyra från Lillhärdal och en från Sveg, väntar, väntar och åter väntar på att miljöåklagare Åse Schoultz ska väcka åtal mot dem för grovt jaktbrott.

Och idag lämnar åklagaren följande besked till Jaktjournalen:

– I slutet av nästa vecka, alltså om en vecka, ska jag väcka åtal mot dem vid Mora tingsrätt, där rättegången i Lillhärdalsfallet kommer att hållas.

Schoultz säger också att hon inte vet vilken arbetsbelastning som Mora tingsrätt har men håller för troligt att rättegången kan börja någon gång under hösten.

– Ska man kunna tro åklagaren den här gången, frågar sig Anders Dunder, Sveg, en av de misstänkta.
– Hon har tidigare tio gånger förskjutit det här målet, hon har alltså så många gånger inte kunnat hålla vad hon lovat och därför blir man lite misstänksam även den här gången.
– Den här historien har blivit en parodi i mina ögon och jag har snart inga ord för att berätta om mina känslor, säger Dunder.
– Vi som är misstänkta i Lillhärdalsfallet för grovt jaktbrott sedan 6 maj 2012 tycker att vi drabbats av en stor rättsskandal och undrar hur det kommer sig att åklagaren får fortsätta på det här viset, menar Dunder.

Anders Dunder i Sveg är mycket kritisk till miljöåklagare Åse  Schoultz agerande i Lillhärdalsfallet. Foto: Leif Erikssson.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser