Åtal för förberedelse till grovt jaktbrott

Ljusdal (JJ) En jägare från Gävleborgs län åtalas för förberedelse av grovt jaktbrott. Mannen har enligt åtalet haft i gång ett flertal illegala björnåtalar samt haft kameror uppsatta vid dem.

35-åringen döms för bland annat lockande av vilt från annans mark. Arkivfoto: Holger Nilsson.

I slutet av förra veckan beslutade miljöåklagare Christer Jarlås att väcka åtal mot en 35-årig man från Gävleborgs län. Enligt åtalet har mannen mellan 1 januari och 12 augusti 2014, på två olika jaktområden haft i gång minst fem åtalar. Åtlarna har bestått av älgslaktrester, havre, melass, nougatkräm och fiskrens.

Enligt åklagaren har mannen uppsåtligen lockat björn från annans jaktområde för att själv kunna jaga björn med sina jaktkamrater. Bland annat återfinns inbjudningar till björnjakt med i bevisunderlaget i tillägg till bland annat åtelkameror, dator, mobiltelefon.

Vid flera av åtlarna har även MMS-kameror funnits uppsatta som skickat bilder till jägaren när björn besökt åtlarna.

Eftersom björnen är ett hotat vilt och brottet utförts vanemässigt är det enligt åtalet att betrakta som grovt.

Mannen åtalas både för förberedelse till grovt jaktbrott samt för brott mot kameraövervakningslagen. Rättegångsförhandlingarna kommer äga rum i Hudiksvalls tingsrätt.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser