ATA Arms SP Silver

SP Silver är en fullvuxen hagelbock i sportingmodell. Bra balans och skjutegenskaper. Månadens testvapen, hagelgeväret ATA Arms SP Silver har stora likheter med Berettas 686 serie som gjort succé och sålts i stora serier genom åren. ATA Arms har gjort vissa förenklingar, lådan saknar bland annat gravyr förutom tillverkarens namn. Vapnet i sin helhet är överraskande trevligt att skjuta och har en gedigen konstruktion. Text och foto: Thomas Eriksson

Turkiet har en lång tradition av vapentillverkning. ATA Arms eta­blerades på 1960-talet och har i dag en modern maskinpark till sitt förfogande i sin fabrik i Istanbul. Företaget får nog betraktas som en av Turkiets ledande vapentillverkare.
Grundaren av ATA Arms, Celal Yollu, föddes 1942 i Kayseri i Turkiet. Hans mekaniska begåvning visade sig tidigt. Vid tolv års ålder reparerade han sina släktingars vapen. Som trettonåring byggde han sitt första enkelpipiga hagelvapen som sedan blev grunden till en lokal tillverkning för den närmaste marknaden.
Efter militärtjänst startade han vapentillverkningen på allvar. Yollu blev snabbt ett aktat namn inom den turkiska vapenindustrin. Det var främst dubbelpipiga hagelvapen som tillverkades. 1992 kom det första halvautomatiska hagelvapnet.
Från 2000 inleddes ett samarbete med Beretta Group. Celal Yollu avled 2010 och nu drivs företaget vidare av hans två söner.

Låda och låsning
ATA Arms hagelbock har likt Beretta en enkel och genialisk låsning. Två konade tappar glider in i motsvarande urfräsningar i pipblocket. Låsningen blir självjusterande och mycket stabil. Detta måste vara frukten av det sedan år 2000 etablerade samarbetet med Beretta Group.
Pipornas upphängning i mekanismen sker på skruvade upphängningsbultar i lådan. Kon­struktionen har i Berettas 686-serier prövats under många år och oräkneliga serier på skeet- och trapbanor världen över. Ejektorerna fungerade oklanderligt under testskjutningarna.  

Pipor
Piporna är 76 centimeter långa men blir med de förlängda chokerna 78 cm. Piporna har en blank svart finish med en 10 millimeter bred ventilerad spång. Mellanspången är 46 cm från mynningen. Att den inte går längs hela pipornas längd kan ha med balanseringen att göra.
Patronläget är kaliber 12 borrat för tre tums magnumpatroner och stålgodkända. Pipornas insidor ser mycket välpolerade ut. ATA Arms levererar SP Silver, som den kallas på hemsidan, med fem förlängda choker och en väl fungerande chokenyckel.
Ejektorerna och pipornas sidor mot meka­nismen är väl polerade och facettslipade vilket ger möjligheten att vapenoljan stannar kvar på ytorna.

Mekanism
SP Silver har manuell säkring med pipväljare i säkringstangenten. Pipvalet sker genom att föra säkringstangenten i sidled i säkrat läge. Säkringen är enkel i sin konstruktion. När säkringstangenten är i sitt bakre läge är avtryckarlänken urkopplad och i sitt främre läge i ingrepp för att frigöra hanarna. Säkringstangenten har distinkta lägen och har en utformning som fungerar väl. Trycket som sådant är bland det bättre jag provat på ett hagelvapen, kort och helt utan tendens till släp.
En avgörande skillnad från Berettas 686-
bockar är hanarnas upphak. Beretta har dubb­­la upphak. ATA Arms har valt bort denna       detalj vilket kan tyckas lite onödigt då det inte kan kosta alltför mycket med denna extra säkerhetsdetalj.
Alla försök att provo­cera mekanismen att släp­pa från upphaket med slag och stötar har misslyckats. Detta kan till del förklaras med att upphakets vinklar är väl beräknade och bra frästa.

Stockning
ATA Arms SP Silver är en sportingmodell med fullvuxna kolvmått. Det är 37 centimeter från avtryckare till bakkappan, trots allt ett ganska normalt mått. Synintrycket ger ett klumpigt vapen men balansen är mycket bra och skjutövningarna blev en glad överraskning.
Nätskärningen på pi­stol­greppet ger ett gott grepp. Framstocken ger en
ordentlig handutfyllnad
och bra grepp och harmo­nierar med kolven. Framstocken låses med en tan­­­-
gent i framkant på framstocken som har en väl utförd runtomgående nätskärning.
Passning mellan trä och metall är överraskande välgjord. ATA Arms har monterat en bra gummibakkappa på en oljebonad kolv med hygglig träkvalitet. Kolvkammen är justerbar i höjd- och sidled.Fakta:
Piplängd: 76 cm.
Säkring: Manuell säkring på kolvhalsen med pipväljare.
Vikt: 3,2 kg beroende på piplängd och träkvalitet.
Choker: Fem choker.
Pris: 9 990 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

Omdöme:

ATA Arms SP Silver är en lågprishagelbock som har många kvaliteter. Bra passning mellan trä och metall. Mekanismens metalldelar har inte den fina metallyta som dyrare vapen har men någonstans ska peng­arna sparas. Trycket är av högsta klass men tyvärr saknar ATA Arms SP Silver ett extra upphak på hanarna vilket drar ner slutomdömet något.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser