Astro – stjärnskott på dreverhimlen

Inte ett släpp utan upptag sedan hunden kom i gång vid ett års ålder. Vid två års ålder var Astro Svensk Jaktchampion efter tre raka ettor. Totalt har hunden på fyra prov erövrat sex förstapris. Tre vardera på rådjur och hare. Idag är Astro tre år och stjärnan som lyser upp Jonas Aasas jaktliga tillvaro.

En giftig duo.

Den första frågan är naturligtvis hur det kom sig att en drever hamnade i hemmet i Rosvik, Norrbotten.

– Ja du, bra fråga, vet faktiskt inte. Det bara blev så. Mina första hundar, en strävhårig vorsteh och en blandstövare var båda ålderstigna, och hundbeståndet behövde förnyas. Jag ville ha tag i en bra drivare, och började med att kolla på drevrar, berättar Jonas.

– Då kom jag i kontakt med Sven-Erik Grönlund, Älvsbyn, som sitter i avelsrådet. Han hade trevliga och robusta hundar. Senare fick jag tips om en bra linje hos Bjarne Andersson i Föllinge. Dit åkte jag två gånger och gillade det jag såg. Som tvåa på valpköparlistan valde jag ut två valpar. Jag och hade turen att få den jag hade som etta. På den vägen är det.

Hare – det hörs på skallet

Astro släpps intill ett hygge när Jaktjournalen kommer på besök, en idealisk har- och rådjursmark på Trundön, några mil söder om Luleå. Jonas och dagens jaktvärd Fred Lindberg, som bor båda i Rosvik, jagar ibland ihop.

Vi hinner bara till kanten av hygget när Astro börjar väcka och snart kommer upptaget. Fred med sin kombibock går raskt till ett spänne på hygget där han skjutit rådjur för Astro. Jonas går upp på hygget och lyssnar.

– Det låter som hare. Du hör falsettonerna, det händer mest på hardrev. På rådjur och räv, som han börjat driva först i år, är skallet också nyanserat men med färre falsettoner.

Det mest anmärkningsvärda är dock skallets täthet, styrka och klang. Astro låter som en välutrustad stövare!

Två alternativ

– Han är otroligt envis och det enda som kan stoppa honom nu är bristande kondition eller att vi skjuter haren, men han får inte driva för länge, säger Jonas efter en stund.

Drevrar är glupska varelser och i somras fick hunden i sig en glasbit som fastnade i tunntarmen. Operationen i augusti gick bra, men hunden tappade flera veckors träning.

Hans envishet, som kanske är hans största tillgång, kan därför bli en belastning. Träningstappet kan ge oönskade följder dagarna som kommer.

Trots ett utmärkt drev lever haren och efter tre timmar börjar Jonas bli otålig. – – Vi måste till avslut.

Ponny och dalmatiner

Harar gillar vägar och Jonas har tålmodigt väntat på att haren ska komma upp på vägen där han står. Det verkar inte ske idag och han flyttar till en myr där haren passerat flera gånger. Och naturligtvis, Jonas hinner inte mer än dit förrän drevet går upp mot vägen. Raskt tillbaka!

Astros skall dånar genom tallheden, han har en gång klockats till 120 skall per minut.

– Nu är han nära haren, viskar Jonas.

Genom larmet hörs plötsligt klapprande hovar. En ponny selad framför en vagn i sällskap med en dalmatinerkorsning närmar sig. Hunden upptäcker oss, studsar några gånger och skäller grova skall. När matte ljudligt lockat till sig hunden och vänt hästen har hon även vänt haren.

På nästa varv ropar Jonas in Astro som haltar på ena frambenet. Vi avslutar dagens jakt.

Svårt att få upp

Efter årets första frostnatt träffas vi igen och Astro släpps på samma hygge. Han har återhämtat sig väl. På fyra friska ben är han redo att göra upp räkningen från gårdagen. Enda ändringen är att Fred byter hygget mot en väg i avsikt att hindra drevet från att gå ner i ett sommarstugeområde.

Astro börjar väcka på hygget, över gårdagens ”ponnyväg” och ner i ett lågland. Där blir han kvar.

Ett litet område, precis där upptaget kom igår, har Astro inte varit i. Haren kanske återvänt dit, tänker Jonas och kopplar hunden och släpper där. Hunden ger några väckskall men är snart tillbaka där han kopplades.

Nu har solen förvandlat frosten till droppar och hunden har det jobbigt på slagen. Han rotar  runt på samma ställe. Men en närmare titt visar att hunden följer olika spår inom litet område. Han får hållas och efter en och en halv timme kommer upptaget.

Den här ska omkull

Till en början är Jonas inte helt säker på vad Astro driver. Hackandet i början tyder antingen på get med kid eller hare. Rådjur är normalt lätt för hunden, men om get och kid håller ihop kan det låta så här, vilket Jonas tror beror på att hunden har svårt att välja drevdjur.

När drevet sedan fortsätter över odlingarna vid bondgården liknar det rådjur. Däremot pekar efterföljande trixande kring en myr på hare, och när drevet kommer upp och följer en väg är saken klar – hare! Det gillar Jonas.

– Rådjuren är roliga att skjuta men som helhet är harjakten ännu roligare. Nu sätter jag i harpatronerna, för den här ska omkull, säger Jonas.

Under förflyttningen till passet berättar Jonas lite mer om Astros förtjänster, bland annat att han driver mycket bra på vägar. Får han tappt kollar han först ena sidan, därefter går han över vägen och tar den andra sidan tillbaka.

Ett annat exempel är när det skjutits vilt.
– Om jakten fortsätter far han ofta tillbaka i löpan och tar upp på nytt. Han minns tydligen att han under drevet passerat annat vilt. Däremot har han aldrig bytt drevdjur.

Harens sista trick

Under gårdagen gick drevet länge fram och tillbaka, parallellt med ”ponnyvägen”, och till slut upp på den. Utan häst – och hundstörning hade haren gått i pass.

Till att börja med, om mönstret från gårdagen skulle upprepas, ställer sig Jonas en bit från vägen. Efter några vändor i skogen styr drevet upp mot vägen. Jonas följer med och hinner precis in på hagelhåll när en nästan vit gammelhare kommer skuttande. Till ackompanjemang av Astros ljuva stämma får Jonas äntligen sätta punkt.

Harens sista trick vid vägen var riktigt bra, men det räcker inte. Astro tappar visserligen spåret, och tvingas visa hela sitt register under tapptarbetet, men till slut river han i sista biten in mot mål.

Men inte ända fram, när han får se Jonas tystnar han tvärt!

– Jag vet inte varför, men han gör alltid så här, säger Jonas och skrattar.

Astro är bytesmedveten så luggandet av haren måste ransoneras.

– Det är ju mat det handlar om. I vår familj är vi noga med att tillvarata och äta allt jag skjuter, säger Jonas när han snabbt lyfter upp haren.

Så ung och redan så bra – Jonas ska tacka sin lyckliga stjärna att himlakropparna stod i gynnsamt läge både när hans hund föddes och när han valde valp. Säger astrologin.

Kjell Brännström

Astros tre bästa egenskaper

1.    Väldigt bra sök

2.    Tydligt och tätt skall

3.    Jaktsmart

SE JCH Astro SE 30255/2014 Astro

Efter: SE JCH Fullskogens Lucidor S48257/2009

Undan: J Näsfjällets Cindre SE28584/2010

Ägare: Jonas Aasa, Rosvik.

Uppfödare: Bjarne Andersson, Föllinge.

JAKTPROV

2015 11 07 Rosvik, Rå1 + H1, 27 ep, L-G Erkki

2016 10 12 Trundön, Rå1 + Rå3, 31 ep, L-G Erkki

2016 10 17 Norrfjärden, H1 + Rå1, 28 ep, M. Karjalainen

2016 10 21 Råneå, H1 R, Brännvall. (Andraplats i tävlingen Norrlands drever)

Fotnot: Astro är bedömd efter de gamla provreglerna där endast sju egenskaper bedömdes och högsta poäng var 35. Från och med hösten 2017 bedöms nio egenskaper och högsta poäng är numera 45.

UTSTÄLLNING

2015 08 08 Haparanda, unghundsklass, G, T. Hannu

2016 06 11 Råneå, jaktklass, VG, M. Wackt

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼