Åsa Romson uttalande orsakar stor skada

Kungsbacka (JJ) I går uttalade sig miljöpartiets språkrör Åsa Romson om svensk vargforskning och dess resultat som hon menade blivit framtvingade av Regeringen. Nu får hon kraftig kritik från Sveriges ledande vargforskare Olof Liberg.
Olof Liberg är mycket kritisk till gårdagens miljöpartistiska utspel.

Det var under en riksdagdebatt i går som det miljöpartistiska språkröret Åsa Romson sa till Statsministern Fredrik Reinfeldt att forskare tvingats skriva vinklade rapporter.
Olof Liberg, viltekolog och Sveriges främste vargforskare rasar nu över hennes uttalande.

– Jag har varit med länge men det här var droppen. Åsa Romson har bidragit till en så stor skada att det enda som möjligtvis kan motverka den är en offentlig ursäkt.

Enligt Olof Liberg kan Åsa Romson bara ha syftat på honom och hans kollegor på Grimsö. Det är dem som ligger bakom de fyra rapporter under 2012 och 2013 som legat till grund för Regeringen rovdjursproposition.

– I går fick jag höra att Åsa Romson inte menar mig, men då är jag nyfiken på vem hon menar. Mitt namn återfinns på alla de fyra rapporter som Regeringen fått. Forskares enda kapital är vårt vetenskapliga anseende och det sätter hon nu på spel. Det är mycket allvarligt.

Olof Liberg tycker också att det är mycket märkligt att inte enda enda nyhetsjournalist har kontaktat honom sedan Åsa Romsons uttalande.

– Inga andra än journalister från jaktpressen har stämt av med oss om vi känner igen oss i uttalandet. Det är skrämmande, säger han.

Nu vill Olof Liberg ha svar på flera frågor. Vilka rapporter och forskare avser hon? Hur har hon fått tag på dessa rapporter? Hur går det till när myndigheter tvingar fram svar från forskare? Dessutom vill han ha en offentlig förklaring till hur hon kan gå ut med ett påstående som saknar grund? 

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser