Armborstjägare vädrar morgonluft

Kungsbacka (JJ) Planerna på att få bågjakt tillåten i Sverige får armborstjägare att vädra morgonluft. – Vi skulle kunna falla under samma regelverk som bågjägarna, säger Gunter Wetzler, ordförande i Smålands armborstskyttar.

Armborstjägare hoppas att jaktmetoden blir tillåten i Sverige. Foto: Istock

Jaktjournalen har berättat att Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet snabbar på ett förslag om svensk bågjakt. Läs artikeln här.

Planen är att kring nyår få fram förslag på ett regelverk som kan föreslås Naturvårdsverket. Det handlar om allt från bågjägarexamen till vilka viltslag som ska vara tillåtna att fälla med båge.

Många utövare i USA och Kanada

– De kraftigaste armborsten kommer upp i över 200 joule i anslagskraft. De kraftigaste pilbågarna jag känner till når 130 joule, säger Gunter Wetzler.

Han berättar att jakt med armborst är tillåten i USA och Kanada, där det finns tiotusentals utövare.

– I Europa är det i vissa länder tillåtet med armbortsjakt i vilthägn, säger Gunter Wetzler.

Det finns filmer på Youtube som visar armborstskyttar som träffar ballonger på 200 meters avstånd. Men sådana avstånd är, precis som vid pilbågsjakt, orealistiska, menar Gunter Wetzler.

– Det tar över två sekunder även för de snabbaste pilarna att nå målet på 200 meter.

Max 40 meter

– Skjutavståndet är max 40 meter och man måste veta det exakta avståndet, med en marginal på två tre meter, till viltet. Det löser man med avståndsmätare eller genom att man exempelvis anlagt en åtel och mätt upp avståndet i förväg, säger Gunter Wetzler.

Man behöver känna till det exakta avståndet eftersom även de snabbaste pilarna sjunker uppemot 20 centimeter på 40 meters avstånd.

Det går att fälla så stora djur som älg med armborst, men Gunter Wetzler tänker sig att allt utom älg och de stora rovdjuren ska kunna jagas i Sverige.

– Om man beslutar om bågjakt i Sverige är det naturligt att armborstjägare faller under samma regelverk, säger Gunter Wetzler.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼