Årets björnprovsresultat nu sammanställda

Stenkullen (JJ) Svenska Plotthundsklubben har genomfört andra jaktprovssäsongen nu i höst. Totalt fem förstapris har delats ut bland de 18 hundar som startade.

Skärmdump från hundkameran på Morbackens Ursus Japp´s jaktprov.

Björnproven är officiella jaktprov på björn i SKKs regi.

– Efter nästa höst kommer vi gå igenom regelverket och utvärdera våra tre första år och eventuellt göra förändringar av regelverket kring jaktprovet, säger Johan Öhman, ordförande i Svenska Plotthundsklubben.

Intresset att anmäla hundar till jaktprovet var i år något större än förra året då. 27 hundar anmäldes mot fjolårets 23. 18 hundar gick till start och sju prov gick till pris. Resultaten registreras av SKK och Plotthundsklubben kommer skicka ut diplom till de som gått till pris inom kort.

– Vi trodde att något fler hundar skulle komma till start inför årets björnjakt. Det känns som att många backar för den nya tekniken som bygger på hundkamera och sparad GPS-logg. En annan anledning kan vara att fram tills hunden är testad på jaktprov så har man socknens bästa hund i hundgården, säger Johan Öhman och fortsätter.

– För fortsatt avelsarbete måste vi testa hundarna och avla på de hundarna som blir meriterade och inte avla på ett rykte om fungerande hundar. Även de hundarna som presterat bra resultat på jaktprov både 2018 och 2019 har också nollor på jaktprov. Fel björn och eller dåliga förutsättningar med värme och dåliga spårförhållande kan ställa till det för alla hundar.

Pristagare

1:a pris 23 poäng Morbackens Ursus Japp, Plotthund, ägare Johan Öhman

1:a pris 18 poäng Cummings Annie, Plotthund, ägare Emil Alm

1:a pris 17 poäng Urpon Frigg, Östsibirisk Laika, ägare Rasmus Nyman

1:a pris 17 poäng Grom, Gråhund, ägare Martin Brenne

1:a pris 17 poäng Lynx, Finnstövare, ägare Stefan Lindström

2:a pris 16 poäng Lynx, Finnstövare, ägare Stefan Lindström

2:a pris 16 poäng Björnjägarens Meya, Plotthund, ägare Josef Nordin

 

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser