Äras de som äras bör

Tillhör du dem som gärna tar dig en bastu efter jakten? Visst är det skönt att komma hem, hälla upp något gott och sätta sig till bords? Men vi ska komma ihåg att det är då den ”riktiga” jakten börjar för en del av våra jaktbröder och jaktsystrar. Eftersöksjägarna!

Eftersöksjägarna i landet gör en beundransvärd insats när andra klantar till det. Foto: Mikael Grennard

Jag vill slå ett slag för den tacksamhet och vördnad dessa människor förtjänar. Eftersöksjägarna är de som städar där vi kommit till korta och kanske överskattat vår egen förmåga.

De tillhör en särdeles märklig skara av det mänskliga släktet med en envishet och en beundransvärd förmåga att bortse från de umbäranden de utsätter sig för. Hungriga och utan energi snubblar de runt i mörkret i skenet från en pannlampa. Ofta genom träsk, vatten och granplanteringar, medan vatten och snö rinner utmed nacken och nerför ryggen. Detta med en spårlina som trasslar. Och ibland långt in på småtimmarna.

Pussellösare

Jag har inte förstått det hela, men jag tror att de i första hand drivs av den ärbara lusten att förkorta ett djurs lidande. Men inte bara detta. Det måste vara kombinerat av en stor lust att lösa ”gåtan”. Precis som en del andra människor kan bli besatta av att lägga ett pussel, vrida på Rubiks kub, spela på casino eller vad det nu är. Något är det i alla fall.

Dessutom tränar de ofta en eller flera hundar för endast detta syfte. En hund vars hela existens handlar om att hjälpa till i arbetet att ”städa” efter andra.

– Själv, då? Det är förstås en berättigad fråga.

Jo, jag har ställt till med några eftersök jag med. Endast några få olösta som jag kan minnas. Inte för att jag är så förbaskat skicklig utan för att jag ”fegat ur” eller varit omdömesgill. Välj själv. Jag har i alla fall släppt många vilt ur pass.

Vågar be om hjälp

Själv har jag alltid tränat mina hundar i att bli dugliga eftersökshundar. Med dugliga menar jag att de ska kunna hjälpa till att ta de ”lätta” eftersöken som jag och mina vänner ställer till.

Detta som någon form av hygienfaktor. Men jag har haft den stora förmånen och förstånd att kunna kalla in experter när jag insett att jag och min hund kommer till korta. Något tyvärr inte alla gör.

Jag har vid ganska många tillfällen sett hur djurs lidande förlängs på grund av att husse överskattat sin egen och hundens förmåga. Jag har sett hur icke spårsäkra löshundar släpps på spår för att direkt gå över och jaga friskt vilt, i stället för det skadade.

Jag har också sett hur man med en tax går och gång på gång stöter ett benskjutet rådjur ur legan. Detta när man vet att det finns duktiga löshundar som avkortat lidandet med många timmar.

Visa mer respekt

Vi ”vanliga jägare” måste använda vårt omdöme både före och efter skottet.

Jag vill samtidigt passa på att reflektera över att vi har en i jämförelse synnerligen hög moral när det kommer till jakt i jämförelse med andra länder. Men kanske håller något på att ändras. Flera eftersöksjägare jag talat med är bekymrade över att det blir mer och mer jobb för dem. Flera har noterat en tilltagande nonchalans.

Som en riksbekant eftersöksjägare sa: ”Förr ringde de ofta från jaktmiddagen och frågade hur det gick för mig i mörkret. Det händer inte ofta nu.”

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Annonser