Är nöjda med planen om genetisk förstärkning

Naturvårdsverket har utvärderat planen om att förstärka den svenska vargstammen genetiskt via finsk-rysk invandring. Myndigheten konstaterar att delmålen i huvudsak uppfyllts.

tre invandrade vargar har hittills bidragit med sina gener under utvärderingsperioden. Foto: Gettyimages

Planen om genetisk förstärkning av den svenska vargstammen startade 2016 och pågår under fem år. Nyligen gick Naturvårdsverket igenom planen och konstaterar att den varit lyckad.

Ett av delmålen är att minst två invandrade och obesläktade vargar ska överleva och para sig med skandinaviska vargar. Deras valpar ska också överleva tills de är tillräckligt gamla för att själva reproducera sig.

Åtta vargar har vandrat in

Naturvårdsverket meddelar att åtta invandrade vargar har dokumenterats under utvärderingsperioden. Tre av dessa vargar har bidragit med sina gener via reproduktion. Någon större utvärderingen av valparna har inte kunnat genomföras än eftersom valparna är för unga.

– Det är glädjande att merparten av delmålen i planen nu är uppfyllda. Det visar att vår förvaltningsstrategi fungerar säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket i Viltnytt.

Ingen invandrad varg har behövts flyttas, en åtgärd myndigheten haft i beredskap. Däremot har Naturvårdsverket betalat Sameting och berörda länsstyrelser 14, 6 miljoner kronor för insatser kopplade till invandrade vargar under perioden.

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.

Garmin växlar upp – nu kommer pejlen Alpha 200i

Förbättrad kartkapacitet, större skärm på 3.5” som kan läsas i solljus och programmerbara knappar. Det är några av förbättringarna på nya Alpha 200i. Enheten har också inReach satellitteknologi1 integrerat, vilket möjliggör tvåvägsmeddelanden och interaktiva SOS-aviseringar.

Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.
ANNONS ▼